- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 2 tojás
- 5 dkg cukor (por)
- 2 dkg élesztő
- 1dl tej
- só
Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert egész tojásokat, az élesztőt, a porcukrot és a sót, majd tejjel gyorsan összedolgozzuk és 2 órán át deszkán letakarva pihentetjük. Utána 2 nagyobb vagy 4 kisebb cipót formálunk belőle.
Dió töltelék
1,5 dl vízben felforralunk 10 dkg cukrot, beleöntünk 15 dkg darált diót, egy kevés zsemlemorzsát és reszelt citromhéjat.
Mák töltelék
Mint a dió, csak tejjel és búzadarával.
Először a töltelékeket készítjük el, az alábbi módon. Mindkettő ugyanolyan formán készül csak az ízesítése tér kicsikét el. 0,5dl tejet felforrósítunk és elkeverjük benne az 5dk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cukorból, élesztőből, 10 dkg lisztből 2 dl langyos tejben kovászt készítünk. A kelt kovászt összedolgozzuk a többi hozzávalóval, és langyos helyen 1 órát kelesztjük. A megkelt...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. lépés: A tojásokat keményre főzzük. Hagyja kihűlni őket. 2. lépés: A tojás tetejét éles késsel vágjuk keresztbe, kissé lefelé haladva az oldalakon. Vegyük ki a sárgáját. 3. lé...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőző nap, apróra vágott fokhagymával, szalonnával megtűzdeljük a húst. A sót 0,5 dl vízben feloldjuk és fecskendővel több oldalról a bőr alá juttatjuk, (Ha a bőrt só éri, akkor rá...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű