- 500 g túró
- 8 dkg vaj
- 2 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 vaníliarúd
- 1 citrom héja
- 4 evőkanál búzadara
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 1 üveg leszűrt, magozott meggybefőtt
A vajat habosra keverem a cukorral, a vanília kikapart magjaival és a reszelt citromhéjjal, majd hozzákeverem a túrót. Beleteszem a tojásokat, jól elkeverem, majd megy bele a 4 evőkanál búzadara és a pici sütőpor. 15 percet pihentetem.
A masszát kivajazott tűzálló tálba öntöm, és a tetejére alaposan lecsepegtetett meggybefőttet teszek. A meggyeket kicsit bele is nyomkodom a tésztába.
180-200°C-ra előmelegített sütőben addig sütöm, amíg a széle megpirul és a közepe is “száraz” tűpróbára.
Lisztes változat (búzadara helyett):
2-3 evőkanál lisztet tennék a masszába és a tojásfehérjéket habbá verném, hogy levegősebb legyen a tészta. És nem pihentetném (az csak azért kell, hogy dagadjon a búzadara), hanem egyből sütném.
Válasszuk szét a tojásokat. A sárgáját keverjük fehéredésig a nyírfacukorral. Adjuk hozzá a vaníliát, az olajat és a joghurtot, és ezekkel is alaposan keverjük össze. Szitáljuk át...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSütéssel készült lap: A tortalaphoz a tojásokat habosra keverjük a cukorral majd hozzáadjuk a sütőporral elkavart kakaót és az olajat. 20 cm-es tortaformában, 10-15 perc alatt meg...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KözepesTegyük egy fazékba a cukrot,vizet,fahéjat és sót. Kaparjuk ki a hosszában felvágott vaníliarúd belsejét és keverjük a fazékban lévőkhöz, majd dobjuk bele a vaníliarudat is. Forra...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz egész tojásokat, a tojássárgájákat és a cukrot kis láng felett kevergetve hevítjük, amíg csípősnek nem érezzük a hőmérsékletet. (Kb 60-80 ºC-os) A masszát egy keverőtálba tessz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű