2,5 dl tej
30 g élesztő
1 tk cukor
50 ml cukor (ez 1/4 csésze, ami kb. 4 dkg)
2 tojás
5 g vaníliás cukor
1 ek olaj
250 g liszt
2 db apróra vágott alma
2,5 dl tej langyos tejbe belemorzsoljuk a 30 g élesztőt és belekeverjük az 1 teáskanálnyi cukrot. A sütőben 40°C-on 5-10 perc alatt felfut, de idővel szobahőmérsékletlen is jó lesz. Ezalatt az 50 ml cukrot 2 egész tojással felverünk. Ezután ezt a két dolgot összekeverjük és hozzáadunk 5 g vanilliás cukrot, 1 ek olajat és folyamatos keverés közben 250 g lisztet is. Az eredeti recept 1 ek Grand Marnier-t is ajánl, de nekem nem tetszett benne az alkohol, úgyhogy ezt legközelebb kihagyom. Amikor sima a massza, akkor mehet bele 2 db apróra vágott alma is. Én kb. 3-4 mm széles szeletekre vágtam az almát, majd a szeleteket kb. 5 mm széles csíkokra. Így a kész sütiben még érezni külön az almadarabokat, de mégsem túl nagyok. Persze gondolom le is lehet reszelni, de nekem így jobban tetszett. Ezután 45 percig tovább kelesztjük a 40°C-os sütőben, majd kis vajon nem túl meleg serpenyőben megsütjük. Nagyjából 2 evőkanálnyi tésztát tettem a serpenyőbe és ebből születtek a fél centi vastag és 10 centi átmérőjű sütik.
Almás-fahéjas gluténmentes muffin elkészítése: Egy tálba keverd össze a száraz hozzávalókat: a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a rizslisztet és a fahéjat. Egy másik tálban kev...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézÖsszeturmixoljuk és 5 óra hűtés
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: KönnyűVaníliapuding A tojások sárgáját a cukorral habosra keverem, majd beleszitálom a keményítőt/lisztet. Közben a tejet felteszem forrni, benne a vaníliarúd kikapart magjaival. Belet...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMascarponét kikeverjük cukorral, vaníliás cukorral (lehetőleg bourbon). Csokipudingot felfőzzük tejjel és cukorral. Mehet bele ízlés szerint étcsoki is. :) Ha kihűlt minden, után...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű