Családireceptkönyv.hu

Szabolcsi töltött káposzta


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


1. édes káposzta, (nem savanyú és nem kelkáposzta!)
2. hús körülbelül 30%-a füstölt sonka és füstölt szalonna apróra vágva, nem darálva!
3 maradék körülbelül 70%-nyi hús apróra vágott füstöletlen disznó hús, nem darált hús, (régen nem volt húsdaráló, ráadásul teljesen más ízeket kapunk így mint darált hússal)
4. kukorica dara ízlés szerinti mennyiségben, (nem rizs!)
5. víz, ecet és só az édes káposzta levelek megabárolásához,
6. apróra vágott, disznó zsíron pirított vörös hagyma, őrölt piros fűszerpaprika, őrölt fekete bors és só a töltelékbe,
7. víz és házilag befőzött paradicsomlé magyar fajta paradicsomból a főzéshez, (nem bolti sűrített paradicsom ami általában kesernyés!)
8. esetleg apróra vágott édes káposzta, az edény aljába, vagy a töltött káposzta tetejére, vagy mindkét helyre.

Elkészítés:


Ha ettől eltérnek a hozzávalók, a fűszerek, akkor az már nem szabolcsi! Ebbe az ételbe nem kell se kapor, se borsikafű, se fokhagyma, se egyéb más hozzávaló, mint ahogy sok egyéb helyen hiteltelen, a szabolcsiak által nem ismert "szabolcsi töltött káposzta" receptek találhatók az interneten. Sajnos most már Szabolcs Szatmár Bereg megyében sem ismeri mindenki az eredeti receptet, ennél fogva nem így készítik el ezt az ételt. Főleg a fiatalabbak nem. A kukoricát (Szabolcsban tengeri vagy málé, esetleg tengeri kása vagy málé kása), sok helyen rizzsel helyettesítik, az apróra vágott füstölt húst füstöletlen darált hússal pótolják. Házi paradicsomlé helyett a gyatra minőségű bolti sűrített paradicsomot használják sokan, mert ugye nem mindenkinek van saját befőzésű. Véleményem szerint még egy laikus számára, így kóstolás nélkül is érzékelhető, elképzelhető a különbség a hiteles és a hamis változatok ízei között. Először is a fej káposztát előfőzzük, majd ha már kihűlt, előkészítjük a töltéshez: leveleire bontjuk, a levelek erős torzsarészét kimetsszük, a leveleket félbe, vagy ha nagyon nagyok, negyedbe vágjuk.
A töltelékhez olajon megfonnyasztjuk a hagymát, fokhagymát, amikor már nem forró az olaj, hozzákeverjük a fűszereket (só, bors, paprika ízlés szerint), majd a darált hússal és a nyers rizzsel összedolgozzuk. A masszát az előkészített levelekbe töltjük, megpróbálunk kicsi, süveg alakú töltelékeket kialakítani (ezt nem lehet leírni, rá kell jönni, hogy mi a módszer).
Lábas aljára kimosott, kicsit megvágott savanyú káposztát fektetünk, erre rétegezzük a töltelékeket és a kisebb darabokra vágott, szükség szerint kiáztatott füstölt húsokat (ezt csak a csülöknél kell, előző este áztassuk vízbe). Megint apró káposzta, töltelék, füstölt hús jön rá, amíg tart a hozzávalókból, a tetejére apró káposztát tegyünk. Felöntjük vízzel, amíg ellepi és elkezdjük főzni, kis lánggal. Amikor felforr, ráöntünk egy nagy doboz paradicsompürét, vagy házi paradicsomlét és készre főzzük. Tálalásnál puha kenyeret és tejfölt adunk mellé.

Szabolcsi töltött káposzta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sertés húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Rántott töltött cukkini
Rántott töltött cukkini

A cukkinit kb ujjnyi vastag karikákra vágom, a darált húst fűszerezem, majd kis adagonként a cukkini karikákba nyomkodom. A szokásos módon panírozom, (morzsába lehet 2x is), majd...

Elkészítési idő: 30
Nehézség: Könnyű
share
Pozsnyi tokány
Pozsnyi tokány

A hagymát megfonnyasztjuk, hozzáadjuka vastag csíkokra vágott sózott, borsozott húst és jól megsütjük. Utánna hoáadjuk a paradicsomszószt, borsót, gombát. puhára főzzük.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Beconos karaj
Beconos karaj

belül 3 darab bécon...ráhalmozni töltelék..felcsavarni..és beconba tekerni

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk