menu

Családireceptkönyv.hu

Csíkos kalácskoszorú


Írta:

Elk. idő: 2,5 óra
Adag: 6 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


600 g keltészta liszt

150 g cukor

110 ml tej

200 g tejföl

2 tojás

50 g puha vaj

25 g élesztő

1 teáskanál vaníliakivonat

2 evőkanál cukrozatlan kakaópor kevés vízzel kikeverve

+ lekenéshez 1 tojássárga

Elkészítés:


A lisztet a dagasztótálba szitáljuk, a közepébe kis mélyedést igazítunk, ebbe szórunk a cukorból 1 evőkanállal, majd rámorzsoljuk az élesztőt és felöntjük a meleg tejjel.

10 perc múlva mikor az élesztő felfutott, a kakaó kivételével tésztát dagasztunk, majd kettévesszük és az egyik felébe még belegyúrjuk a vízzel elkevert kakaóport.

Lágy tésztákat kapunk, amiket külön tálban duplájára kelesztünk (kb. 1 óra).

A barna és fehér tésztát is két részre vesszük.

Kinyújtjuk az egyik fehér tésztát kb. 20 X 40 cm-es téglalappá, és egy barnát is ugyanekkorára és azt a fehér tésztára tesszük. Rúdba feltekerjük. A másik két tésztával is így járunk el, majd a két rudat összetekerjük és koszorút formálunk belőle.

(Én gáztepsin sütöttem, de legközelebb 26 cm-es kapcsos tortaformába teszem, mert túlságosan szétkelt.)

Szóval a sütőpapíros formában vagy tepsin hagyjuk megint kelni kb. 45 percet, a kelesztés félidejénél egy éles késsel vagy borotva pengével bevágom az íveket.

A sütőt 180 fokra melegítsük elő.

Lekenjük egy pici vízzel elkevert tojássárgával és 180 fokon, kb. 45-50 percig sütjük, vigyázzunk mert hamar pirul és csalóka lehet mert olyankor még belül nyers a tészta, ezért az első 20-30 perc után, ha már szép piros, takarjuk le sütőpapírral és úgy süssük tovább. Rácson hagyjuk kihűlni.

Csíkos kalácskoszorú

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Éva
Darázsfészek-Nagyon puha és finom
Darázsfészek-Nagyon puha és finom

1/2 kiló lisztből, 7 tojássárgájával, kis sóval, 3 deka, kevés tejbe áztatott élesztővel, 3 deka porcukorral, kb. 2,5 deci tejjel rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. Jól kidolg...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar kelt kalács tészta
kelt kalács tészta

1 kg lisztből dagasztottam, fele rétes, fele finomliszt. 5 dkg élesztőt felfuttattam kb. 1 dl tejjel és egy kk. cukorral. Mikor felfutott, belekevertem 3 tojássárgáját és a liszthe...

Elkészítési idő: 1,5 ó
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Katalin
Bejgli
Bejgli

Ezeket kell kis lángon összefőzni, míg jó sűrűre összeáll, töltés előtt hagyjuk visszahűlni. Akkor jó, ha hidegen nehezen kenhető a tésztára. Minél sűrűbbre főzzük a tölteléket, a...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Bory mama
Foszlós kalács
Foszlós kalács

A kalácstészta lágyabb ugyan, mint a kenyértészta, de nem sokkal, és semmi estre sem ragacsos. Az élesztővel sem kel túlságosan bőkezűen bánnunk, hiszen ha túlkelesztjük a tésztát,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk