600 g keltészta liszt
150 g cukor
110 ml tej
200 g tejföl
2 tojás
50 g puha vaj
25 g élesztő
1 teáskanál vaníliakivonat
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor kevés vízzel kikeverve
+ lekenéshez 1 tojássárga
A lisztet a dagasztótálba szitáljuk, a közepébe kis mélyedést igazítunk, ebbe szórunk a cukorból 1 evőkanállal, majd rámorzsoljuk az élesztőt és felöntjük a meleg tejjel.
10 perc múlva mikor az élesztő felfutott, a kakaó kivételével tésztát dagasztunk, majd kettévesszük és az egyik felébe még belegyúrjuk a vízzel elkevert kakaóport.
Lágy tésztákat kapunk, amiket külön tálban duplájára kelesztünk (kb. 1 óra).
A barna és fehér tésztát is két részre vesszük.
Kinyújtjuk az egyik fehér tésztát kb. 20 X 40 cm-es téglalappá, és egy barnát is ugyanekkorára és azt a fehér tésztára tesszük. Rúdba feltekerjük. A másik két tésztával is így járunk el, majd a két rudat összetekerjük és koszorút formálunk belőle.
(Én gáztepsin sütöttem, de legközelebb 26 cm-es kapcsos tortaformába teszem, mert túlságosan szétkelt.)
Szóval a sütőpapíros formában vagy tepsin hagyjuk megint kelni kb. 45 percet, a kelesztés félidejénél egy éles késsel vagy borotva pengével bevágom az íveket.
A sütőt 180 fokra melegítsük elő.
Lekenjük egy pici vízzel elkevert tojássárgával és 180 fokon, kb. 45-50 percig sütjük, vigyázzunk mert hamar pirul és csalóka lehet mert olyankor még belül nyers a tészta, ezért az első 20-30 perc után, ha már szép piros, takarjuk le sütőpapírral és úgy süssük tovább. Rácson hagyjuk kihűlni.
https://www.petitchef.it/ricette/dessert/torta-chinoise-farcita-con-crema-pasticcera-e-gocce-di-cioccolato-fid-1570685
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA cukorból, élesztőből, 10 dkg lisztből 2 dl langyos tejben kovászt készítünk. A kelt kovászt összedolgozzuk a többi hozzávalóval, és langyos helyen 1 órát kelesztjük. A megkelt...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA lisztet sót,cukrot összekeverjük,hozzáadjuk a zsírt,a tojásokat és a tejet.Nagyjából összegyúrjuk hogy ragacsos legyen.A tésztát jól belisztezett deszkán kb 5-7mm vastagra nyútju...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÉlesztő fut. Keverjük össze a mandulát a kandírozott gyümölcsökkel és a mazsolával, adjuk hozzá az 5 ek vizet, narancslevet vagy rumot, és hagyjuk állni. Legjobb, ha ezt már előz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű