Családireceptkönyv.hu

Diós kalács ünnepi köntösben


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Adag: 6 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


50 dkg átszitált liszt
2 csapott evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
2 dkg friss élesztő
2 dl langyos tej
10 dkg puha vaj (esetleg margarin)
1 tojás
fél citrom leve

A töltelékhez:
5 dkg mazsola
0,5 dl rum vagy 1 evőkanál rumaroma
1 dl tej
8 dkg kristálycukor
3 dkg vaj
20 dkg darált dió
2 evőkanál zsemlemorzsa vagy darált háztartási keksz
fél kávéskanál őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja

A mázhoz:
2 evőkanál citromlé
4 evőkanál porcukor

Elkészítés:


1. A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgépben bedagasztjuk, majd a kikapcsolt gépben duplájára kelesztjük. Kézi dagasztásnál a szokásos módon járunk el, majd egy tálban letakarva (vagy kelesztőtálban) duplájára kelesztjük.
2. A töltelékhez beáztatjuk a mazsolát a rumba vagy a rumaromába.
Felforraljuk a tejet a cukorral és a vajjal, hozzáadjuk a diót és a zsemlemorzsát vagy a darált háztartási kekszet, hozzákeverjük a fahéjat és a citrom héját, majd belekeverjük a rumos mazsolát és hagyjuk kihűlni.
3. A tésztát nagy téglalapra nyújtjuk, megkenjük egyenletesen a töltelékkel, feltekerjük mint a bejglit, és egy sütőpapíros tepsire helyezzük (mivel elég hosszú lesz, ezért keresztbe tegyük a tepsire). Hosszanti irányban, középen kettévágjuk úgy, hogy a másik végénél nem vágjuk el teljesen, majd megtekerjük/fonjuk úgy, hogy a vágott része felülre kerüljön.
(formázást lásd a képen)
4. A tepsiben kelesztjük még 15-20 percig, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük. (a sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben 200 fokon kb. 40 percig) Ha a teteje esetleg nagyon barnulna, alufóliával letakarjuk és úgy sütjük tovább.
5. Amikor megsült a kalács, a tepsiben hagyjuk és 5 percre letakarjuk egy tiszta konyharuhával, hogy jól átpuhuljon. Addig a mázhoz simára keverjük a porcukrot a citromlével, melyet a kalács tetejére kenünk egyenletesen.
Hagyjuk teljesen kihűlni és szeletelve tálaljuk.

Diós kalács ünnepi köntösben

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Almás linzer
Almás linzer

Összekeverünk fél kg lisztet, 20 dkg cukrot, reszelt citromhéjat, csipet sót, fél sütőport, 25 dkg margarint, 5 dkg zsírt, 2 tojást, és kevés tejjel közepes keménységű tésztát kész...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Csokoládékrémes, tejszínhabos fagylalttorta
Csokoládékrémes, tejszínhabos fagylalttorta

25 dkg csokoládébevonatos vajas keksz 1 doboz vaníliafagylalt (900 g) 1 ek. porcukor 2,5 dl habtejszín kakaópor a szóráshoz A csokoládékrémhez: 6 dkg vaj 7 dkg porcukor...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Gyömbéres piskóta
Gyömbéres piskóta

A hozzávalókat összekeverem, a tojások fehérjét felverem és úgy forgatom bele a tésztába. Püspökkenyér formát sütőpapírral kibélelek, beleöntöm a tésztát. 175 fokos sütőben 60 pe...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Almachips
Almachips

Az almákat egyszerűen vékonyra szelem, egy uborkareszelő segítségével. Kevés porcukrot és őrölt fahéjat, egy porcukorszóróban összekeverek, és ezzel, az almaszeletek mindkét olda...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk