50 dkg átszitált liszt
2 csapott evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
2 dkg friss élesztő
2 dl langyos tej
10 dkg puha vaj (esetleg margarin)
1 tojás
fél citrom leve
A töltelékhez:
5 dkg mazsola
0,5 dl rum vagy 1 evőkanál rumaroma
1 dl tej
8 dkg kristálycukor
3 dkg vaj
20 dkg darált dió
2 evőkanál zsemlemorzsa vagy darált háztartási keksz
fél kávéskanál őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
A mázhoz:
2 evőkanál citromlé
4 evőkanál porcukor
1. A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgépben bedagasztjuk, majd a kikapcsolt gépben duplájára kelesztjük. Kézi dagasztásnál a szokásos módon járunk el, majd egy tálban letakarva (vagy kelesztőtálban) duplájára kelesztjük.
2. A töltelékhez beáztatjuk a mazsolát a rumba vagy a rumaromába.
Felforraljuk a tejet a cukorral és a vajjal, hozzáadjuk a diót és a zsemlemorzsát vagy a darált háztartási kekszet, hozzákeverjük a fahéjat és a citrom héját, majd belekeverjük a rumos mazsolát és hagyjuk kihűlni.
3. A tésztát nagy téglalapra nyújtjuk, megkenjük egyenletesen a töltelékkel, feltekerjük mint a bejglit, és egy sütőpapíros tepsire helyezzük (mivel elég hosszú lesz, ezért keresztbe tegyük a tepsire). Hosszanti irányban, középen kettévágjuk úgy, hogy a másik végénél nem vágjuk el teljesen, majd megtekerjük/fonjuk úgy, hogy a vágott része felülre kerüljön.
(formázást lásd a képen)
4. A tepsiben kelesztjük még 15-20 percig, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük. (a sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben 200 fokon kb. 40 percig) Ha a teteje esetleg nagyon barnulna, alufóliával letakarjuk és úgy sütjük tovább.
5. Amikor megsült a kalács, a tepsiben hagyjuk és 5 percre letakarjuk egy tiszta konyharuhával, hogy jól átpuhuljon. Addig a mázhoz simára keverjük a porcukrot a citromlével, melyet a kalács tetejére kenünk egyenletesen.
Hagyjuk teljesen kihűlni és szeletelve tálaljuk.
A barackot tésztaszűrőbe téve egy percre forrásban lévő vízbe mártjuk, majd a héját egy mozdulattal – mint a kesztyűt – lehúzzuk. A gyümölcsöt félbevágjuk és kimagozzuk. A sütőt 20...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű♥ Tészta: A lisztbe belekeverjük a sót meg a cukrot, csipet sót, hozzá a hideg felvágott margarint és összemorzsoljuk. Közepébe mélyedést csinálunk, ebbe öntjük a hideg vizet...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű-kevés langyos tejben szétkeverjni az élesztöt +kevés lisztel megszorni és hagyni megkelni -lereszeljük a citrom és a narancs héját megszorjuk 3 kanál cukorral -a mazsolát b...
Elkészítési idő: 120 perc Nehézség: KözepesAz almát megpucoltam és lereszeltem. A margarint meglangyosítottam majd a lereszelt almát bele tettem és pároltam kicsit majd a reszelt citromhéj és a citromlét is hozzá adva e...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű