650 ml-hez
250 ml tejszín (30-32%-os)
20 ml 3,5 %-os tej
30 g kristálycukor
170 g sűrített tej (félzsíros, cukrozott)
50 ml kávé (erős főzet)
200 ml whiskey (ír)
1 evőkanál vanília eszencia
Teljes elkészülési idő
+ érlelés
20 perc
1
A tejszínt melegítsük forráspontig a tejjel, majd tegyük félre. A cukrot egy magas oldalú lábasban karamellizáljuk. Ha karamellizálódott a cukor, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett csurgassuk hozzá a forró tejszínt. Vigyázzat, ez egy balesetveszélyes munkafolyamat! Mikor a tejszín a cukorba ér, forró gőz csap fel! Ekkor lehetőleg gyermek, háziállat ne legyen a közelben, és valóban vékony sugárban csurgassuk a tejszínt a cukorba, hogy ne csapjon fel hirtelen sok gőz.
2
Ha simára kevertük, adjuk hozzá a sűrített tejet, a whiskey-t, a kávét, és egyet forraljunk rá.
3
Ezután töltsük üvegekbe a likőrt, és hűtőben minimum 1 napon át érleljük - de akár 2 hétig is -, hogy az ízek tökéletesen összeérjenek benne.
A vízből és a cukorból szirupot főzünk, kihűtjük. Egy 2,5 l befőttesüvegbe beletesszük a virágokat, a citrompótlót, belekarikázzuk a citromot. Ráöntjük a szirupot, lefedjük. 3 napi...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűForró vízben megmossuk a narancsot és a citromot, sajtreszelővel vékonyan lereszeljük a héjukat úgy, hogy a fehér része ne kerüljön bele. Zárható befőttes üvegbe tesszük, felöntjük...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Egy edényben felforraljuk a vizet. 2. Hozzáadjuk a cukrot, a fél citrom levét, a vaníliarúd kikapart magjait és felaprított hüvelyét, majd az egészet együtt lassú tűzön keve...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA narancsot hámozzuk meg, szedjük gerezdjeire, az alma magházát vágjuk ki, cikkezzük fel. A reggeli ital összes hozzávalóját tegyük botmixer táljába, turmixoljuk simára. A zabpehe...
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: Könnyű