menu

Családireceptkönyv.hu

Kakaós ostoros kalács


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Adag: 6 adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A tésztához:
70 dkg liszt
5 dkg élesztő
4 dl tej
csipet só
6 dkg kristálycukor
3 tojássárgája
3 evőkanál étolaj
5 dkg olvasztott vaj
A töltelékhez:

20 dkg puha margarin
3 csomag vaníliás cukor
10-15 dkg porcukor
4 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
A lekenéshez:
1 tojássárgája pici tejjel és csipet cukorral összekeverve

Elkészítés:


A liszt közepébe egy kis mélyedést készítünk (fészket). 1 dl langyos tejbe teszünk egy mokkáskanál cukrot, jól összekeverjük, majd beleöntjük a liszt mélyedésébe, és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztből szórunk egy keveset az élesztős tejbe, és ujjunkkal kicsit összekeverjük. Így kapunk kovászt, amit letakarunk és kb. 5 percet várunk, míg felfut. Miután a kovász felfutott, beletesszük a csipet sót, a kristálycukrot, a 3 tojássárgát, az olajat, a vajat, és a maradék tejjel jól összedolgozzuk lágy, könnyű tésztává. Letakarva kb. 1 óráig kelesztjük, míg duplájára kel. Utána jól átgyúrjuk egy lisztezett deszkán, és 6 cipóra osztjuk. Picit megint átgyúrjuk, és konyharuhával letakarva, még 15 percig pihentetjük.
Közben elkészítjük a kakaós tölteléket: a margarint kikeverjük a vaníliás cukorral, a porcukorral és a kakaóporral.
A cipókat egyenként kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk, és mindegyiken egyenletesen elosztjuk a tölteléket, majd feltekerjük, mint a bejglit. Ezután három-három tekercset összefonunk, így két testes ostoros kalácsot kapunk. Sütőpapírral bélelt sütőbe helyezzük mindkét kalácsot (sütőpapírt tegyünk közéjük is, hogy sütés közben ne ragadjanak össze). Előmelegítjük a sütőt, majd 160 – 170°C- on kb. 40 percig sütjük. Mikor már majdnem teljesen megsült, lekenjük a tésztát a tojássárgás-tejes-cukros egyveleggel, és így sütjük tovább. (Ha nagyon barnulna a teteje akkor tegyünk rá sütőpapírt, nehogy leégjen!) Készre sütjük, utána a sütőből kivesszük, és egy konyharuhával kb. 10 percig letakarjuk, hogy jól átpuhuljon a tészta.

Kakaós ostoros kalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: keria
Házi kenyér
Házi kenyér

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a langyos vízben elkevert élesztőt, a sót, a kovászt és folyamatosan adagoljuk hozzá a langyos vizet, miközben dagasztjuk a tésztát. Körül...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Jucus
Pehelykönnyű túrós pite
Pehelykönnyű túrós pite

A tészta alapanyagait összegyúrjuk és kettéosztjuk, majd fél órát pihentetjük. A krém összetevőit is összekeverjük kivéve a tojásfehérjét, mert abból kemény habot készítünk és f...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: ani44
Pihe-puha túrós
Pihe-puha túrós

Habosra keverünk 4 tojássárgáját 15 dkg margarinnal, hozzáadjuk a tejben felfuttatott 3 dkg élesztőt, 30 dkg lisztet, és alaposan kidolgozzuk. Két részre osztjuk, egyikkel kibéle...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Mézes zserbó, hihetetlen könnyű krémmel és vékony la
Mézes zserbó, hihetetlen könnyű krémmel és vékony la

A sütőporral elkevert lisztet a zsírral elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tejfölt, a mézet, a tojásokat és a cukrot. Összegyúrjuk és tepsi hátán 4 lapot sütünk belőle. A krémhez a grízt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk