menu

Családireceptkönyv.hu

Kakaós ostoros kalács


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Adag: 6 adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A tésztához:
70 dkg liszt
5 dkg élesztő
4 dl tej
csipet só
6 dkg kristálycukor
3 tojássárgája
3 evőkanál étolaj
5 dkg olvasztott vaj
A töltelékhez:

20 dkg puha margarin
3 csomag vaníliás cukor
10-15 dkg porcukor
4 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
A lekenéshez:
1 tojássárgája pici tejjel és csipet cukorral összekeverve

Elkészítés:


A liszt közepébe egy kis mélyedést készítünk (fészket). 1 dl langyos tejbe teszünk egy mokkáskanál cukrot, jól összekeverjük, majd beleöntjük a liszt mélyedésébe, és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztből szórunk egy keveset az élesztős tejbe, és ujjunkkal kicsit összekeverjük. Így kapunk kovászt, amit letakarunk és kb. 5 percet várunk, míg felfut. Miután a kovász felfutott, beletesszük a csipet sót, a kristálycukrot, a 3 tojássárgát, az olajat, a vajat, és a maradék tejjel jól összedolgozzuk lágy, könnyű tésztává. Letakarva kb. 1 óráig kelesztjük, míg duplájára kel. Utána jól átgyúrjuk egy lisztezett deszkán, és 6 cipóra osztjuk. Picit megint átgyúrjuk, és konyharuhával letakarva, még 15 percig pihentetjük.
Közben elkészítjük a kakaós tölteléket: a margarint kikeverjük a vaníliás cukorral, a porcukorral és a kakaóporral.
A cipókat egyenként kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk, és mindegyiken egyenletesen elosztjuk a tölteléket, majd feltekerjük, mint a bejglit. Ezután három-három tekercset összefonunk, így két testes ostoros kalácsot kapunk. Sütőpapírral bélelt sütőbe helyezzük mindkét kalácsot (sütőpapírt tegyünk közéjük is, hogy sütés közben ne ragadjanak össze). Előmelegítjük a sütőt, majd 160 – 170°C- on kb. 40 percig sütjük. Mikor már majdnem teljesen megsült, lekenjük a tésztát a tojássárgás-tejes-cukros egyveleggel, és így sütjük tovább. (Ha nagyon barnulna a teteje akkor tegyünk rá sütőpapírt, nehogy leégjen!) Készre sütjük, utána a sütőből kivesszük, és egy konyharuhával kb. 10 percig letakarjuk, hogy jól átpuhuljon a tészta.

Kakaós ostoros kalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Meggyes
Meggyes

A tojást a cukorral, a citrom levével és héjával és a vajjal kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a tejfölt. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megszórjuk meggyel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Francia diós krémes
Francia diós krémes

60-120 perc Elkészítési nehézség: Közepes Mézes lap: A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A mézes lap hozzávalóiból közepesen lágy tésztát gyúrunk. Kétfelé vesszük, és egymás...

Elkészítési idő: 60-120 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar Citromos emelet
Citromos emelet

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi tejjel, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. 4 cipóra osztjuk, tepsi hátán egyenként, 200 fokra melegített sütőben, kb 10 perc alatt kisütjük...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Búvár-túrós
Búvár-túrós

A tészta hozzávalóit összekeverjük és zsírozott, lisztezett tepsibe (30x35 cm) öntjük. A túrós krém hozzávalóit is kikeverjük és kis halmokat rakunk kiskanállal a barna tésztára....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk