• 60 dkg finomliszt
• 25 dkg zsír
• 10 dkg porcukor
• 2 tojás sárgája+1 db egész tojás
• 1 dkg élesztő elmorzsolva
• egy csipet só
• 1 deci tejföl
• +1 tojás a kenéshez
Töltelék, 2 diós és 2 mákos rúdhoz elegendő:
• 40 dkg dió, 30 dkg cukor, 2 deci víz, vaníliás cukor 2 evőkanálnyi, felfőzni
• 40 dkg mák, 30 dkg cukor, 2 és fél deci víz, 1 citromhéja belereszelni, felfőzni
A tölteléket készítsük el előre, hogy kihűlve tehessük a tésztára.
A felfőzés annyit tesz, hogy egy megfelelő edénybe tesszük a diót, rá jön a víz, bele a két kanál vaníliás cukor, és a cukor. Ezt felfőzzük, azaz melegítjük, és kb. 5 percig kavargatjuk. Meg fog változni a színe és már érezzük az illatát is. Készen vagyunk. Én még ilyenkor keverek bele egy öntésnyi rumot, mert az ünnep, az ünnep, adjuk meg a módját.
A mákkal ugyanígy járunk el. A mákba kerülhet mazsola, akkor annak a súlyát vonjuk ki a mákból és áztassuk a vízben, amivel aztán felfőzzük a mákot.
Ezekkel kb 5-10 perc munka van, de szerintem még annyi sem.
Jön a tészta!
A tészta hozzávalóit kimérjük, és a géppel meggyúratjuk. Öt perc alatt végez vele. Ha készen vagyunk, mérjünk ki négy egyforma adagot, azaz szedjük négyfelé a tésztát, és tegyük a hűtőbe egy éjszakára. A tésztát fedjük be, vagy tegyük nejlonba, hogy ne száradjon ki.
Másnap jöhet a folyamat, amit mutatott képekben!
A tészta egy éjszakát a hűtőben töltött. Keménynek látszik, de nagyon jól tudunk vele dolgozni. Vegyünk egy sütőpapírt, és tegyük a közepére a tésztát, amiből próbáljunk meg téglalapformát csinálni még nyújtás előtt. A sütőpapírt nem kell lisztezni, és a nyújtófát sem, de azért, biztos, ami biztos legyen elől a liszt, ha mégis ragadna a tészta.
Tehát, kinyújtjuk a sütőpapíron, próbáljuk meg kockaformára nyújtani.
Jöhet rá a töltelék fele.Bekenjük vele a tésztát, a széleitől maximum egy centi maradjon szabadon! A sütőpapír segítségével gyönyörűen feltekerhető! Nem fog ragadni, szépen elválik a papírtól!
Fogjuk meg papírral együtt és tegyük a nagy gáztepsibe, amibe előtte szintén sütőpapírt helyeztünk.
Összeállt a négy rúd. Most hagyjuk magukra őket. Minimum egy fél órát, de egy órát is hagyhatjuk. A lényeg, langyos környezet vegye őket körül. Ne tegyük be a sütőbe, viszont, már begyújthatjuk, és közepes hőfokra állíthatjuk, azaz kb. 180 fokra, gázsütő 4-es fokozatára. Én a konyhapulton hagytam őket, a sütő "leadott" melegében szépen megkeltek.
Most jön a "márványozás"!!!
Üssünk fel egy tojást, külön a sárgáját, és a fehérjét.
A sárgájával dolgozunk először! Egy ecset, vagy kenőtoll segítségével keverjük el a tojást, majd kenjük be a rudakat, de FIGYELEM, CSAK HOSSZÁBAN! Ha ezzel megvagyunk, következik 10 perc száradás.
Ha ez letelt, jön a fehérje, amit szintén ecsettel, vagy kenőtollal elkeverünk, és keresztben megkenjük vele a rudakat!
Egy tű segítségével megszurkáljuk a rudakat. Minél több helyen, annál kisebb az esélye, hogy kireped majd.
Tehát, megkentük, mehet a 180 fokos (középmeleg) sütőbe. 30 perc alatt készre sül, ne is süssük tovább, mert akkor reped meg! Az illatát már messziről érezni, a színe ilyen gyönyörűségesre vált.
Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral. Durván sok töltelék van benne, ez az a fajta, amiben a tésztát keresni kell... De ez így jóóóóóóóóóó!
A tojássárgákat habosra keverjük 20 dkg cukorral és 10 evőkanál vízzel. A lisztet elkeverjük a dióval és a sütőporral és az előzőekhez adjuk. A tojásfehérjét a maradék cukorral k...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet szitáld egy tálba, keverd hozzá a sütőport, majd rakd hozzá a kis darabokra vágott vajat. A kezeddel morzsold össze, és mehet hozzá a citrom reszelt héja. Dolgozd hozzá a...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéztésztához valókat egy tálba rakjuk és összegyúrjuk, majd margarinnal kikent mandula sütőformába nyomkodjuk. Előmelegített sütőben 8-10 perc alatt 200 fokon megsütjük őket. (Érd...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű200 fokra előmelegítjük a sütőt. A tésztához a cukrot karamellízáljuk, hozzáadjuk a tejet és a vajat, melegítjük amíg újra fel nem olvad a karamell. A lisztet elkeverjük a sütő...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű