Piskóta
- 6 db tojás, 39 dkg porcukor, 39 dkg rétesliszt, 15 ek víz (meleg)
- 10 ek étolaj, 1 csomag sütőpor, 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 1 ek víz (meleg), 2 dkg vaj (formához), 1 csapott ek finomliszt (formához)
Krém:
- 1 tasak puncs pudingpor, 2 dl tej, 25 dkg vaj
- 20 dkg porcukor, 0.5 dl rumaroma
Máz:
- 5 ek cukrozatlan kakaópor, 5 ek cukor, 5 evőkanál víz, 10 dkg vaj (fagyos)
1. Alaposan kikeverjük a tojások sárgáját a porcukorral, majd apránként adunk hozzá 15 evőkanál meleg vizet, 10 evőkanál olajat és a sütőporral elkevert liszttel.
2. Végül a tojások keményre vert habját óvatosan beleforgatjuk. Kétfelé osztjuk a tésztát, az egyik felébe 2 evőkanál kakaóport és még 1 evőkanál meleg vizet keverünk.
3. Én mindkét őzgerinc formát kibéleltem sütőpapírral, úgy hogy kicsit kilógjon, s beleöntöttem, majd megsütöttem. Forró sütőbe rakjuk, de sülés közben mérsékeljük a hőt, kb. 180 C-fokra, kb. jó 30-40 perc alatt elkészül, de azért tűpróba szükséges. Ha megsült, rácsra borítjuk, és megvárjuk, amíg kihűl.
Krém:
4. A puncs ízű pudingport felfőzünk tejjel, majd kihűtjük. Közben a puha margarint kikeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a kihűlt pudingot, jól elkeverjük benne, rummal ízesítjük. Tipp: robotgéppel könnyen tudjuk habosra keverni.
5. Összeállítás: Én mind a két megsült sütit hosszában 3 felé vágtam, s a sárga tészta közepére raktam 1 barnát, s a barna tészta közepébe pedig 1 sárga tésztát, s úgy kentem meg a töltelékkel ezeket a süti rudakat. Ebből a mennyiségből két rúd lesz.
Máz:
6. A kakaóport, a cukorral és a vízzel felfőzzük, majd a tűzről levéve kikeverjük 10 dkg fagyos vajjal, és bevonjuk vele az őzgerinceket. Ezután hűtőbe tesszük, és a tálalásig ott is hagyjuk. Csokival is bevonhatjuk.
7. Szeletelés úgy történik, hogy ferdén vágjuk fel, mert csak így lesz csíkos. Érdemes fogyasztás előtt egy nappal elkészíteni.
1. A tojást és a cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejszínt, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat, citromaromát, majd a sütőporral elkevert lisztet (ha teszünk bele naranc...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1. A tejszínt a vajjal és a cukorral együtt közepes lángon megmelegítjük, majd hozzáadjuk a kókuszt. 2. Aki szeretné cifrázni, az a tejszín felét helyettesítheti kókusztejjel....
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tojások fehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgáját a cukorral és a vaníliával kikavarjuk, majd a margarint is hozzáadjuk. A lisztet is beledolgozzuk és keverés közben szép...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű