25 dkg liszt
10 dkg margarin (hideg)
1 teáskanál cukor
só (ízlés szerint)
1 teáskanál sütőpor
6 dkg félkemény sajt (trapista, hajdú, kisasszondi)
5 dkg szezámmag (len vagy zabpehely)
kb. 1,5 dl víz
A lisztbe beletesszük a sütőport, a cukrot, a sót, a lereszelt sajtot, a szezámmagot, és belereszeljük a hideg margarint, majd nagyjából összekeverjük és a végén apránként hozzáadjuk a vizet és jól összegyúrjuk az egészet.
A tészta bucinkat egy folpackba becsomagoljuk és 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni. Utána a tésztát egy lisztezett sík felületen téglalap alakúra és kb. fél cm vastagságúra kinyújtjuk, és derelye szaggatóval négyzetekre vágjuk (kb. 4x4 cm).
A kiszaggatott tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, úgy hogy ne érjenek össze, és előmelegített sütőben 200 fokon kb. 12 percig sütjük. (Csak addig, míg egy kis szint nem kap).
A kisült kekszeket egy zárható tetejű dobozba tesszük. Így napokig is eláll
Elkészítés: A joghurtos sós kelt tészta hozzávalóit és elkészítését ide kattintva találjátok. A megkelt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, gombóccá alakítjuk. Az egyik gombócot...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tejet meglangyosítjuk, 1,5 decit kimerünk belőle, a fele cukrot elkeverjük benne, majd belemorzsoljuk az élesztőt. 10 perc pihentetés, had emelkedjen fel. A vajat a többi tejh...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzákeverjük a tejfölt, a tojások sárgáját és a sót is. Beledolgozzuk az élesztős tejet és jól össz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját a sót és a tejfölt. Összegyúrjuk. Majd betesszük a hűtőbe 1 órát pihenni. Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtju...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű