50 dkg liszt
25 dkg vaj (vagy margarin)
1 evőkanál zsír
1 csapott evőkanál só
5 dkg élesztő
1 dl langyos tej
1 kávéskanál cukor
2 tojássárgája
kb. 1 dl tejföl
20 dkg trappista sajt a szóráshoz
+ a tetejére tojásfehérje
esetleg szezámmag
1. Az élesztőt cukorral elkevert langyos tejben felfuttatom. A többi hozzávalókkal a sajt kivételével egy közepesen lágy, puha kelt tésztát készítek, kelesztőtálba teszem és fél óráig kelesztem.
Lehet a kenyérsütőgép üstjében is összeállítani a tésztáját: A lisztben elkeverem a cukrot és sót. A tojásokat, 1 dl tejfölt, a zsírt, vajat vagy margarint beleteszem a gép üstjébe, erre ráöntöm a lisztet, melynek közepébe pici mélyedést csinálok, ebbe belemorzsolom az élesztőt, ráöntöm a tejet, és bekapcsolom a gépet a dagasztás programra. Amikor dagasztja a gép a tésztát, akkor ránézek, hogy valóban egy közepesen lágy, puha tésztát fogok-e kapni, és ha úgy látom, hogy még picit kemény a tészta, akkor teszek még hozzá egy kicsi tejfölt. Aztán fél óráig kelesztőtálban kelesztem.
2. Közben lereszelem a sajtot.
3. Fél óra elteltével a tésztát kinyújtom kb. 5-6 mm vastagra, rászórom a sajt 2/3 részét és feltekerem, mint a bejglit, majd a hosszú rúd két végét is egymásra hajtom (vagyis összehajtom a rudat).
4. Ezután kétfelé vágom a tésztát, mert úgy könnyebb vele dolgozni, és mindkettőt kinyújtom kb. 5 mm vastagra, megkenem tojásfehérjével, megszórom a maradék reszelt sajttal, vagy szezámmaggal. Enyhén rányomkodom, hogy ne peregjen le róla, és derelyevágóval vagy pizzavágóval rudakra vágom.
A hozzávalók felhasználásával tésztát gyúrunk tej vagy 2 dl tejföl hozzáadásával.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA megtisztított burgonyákat nagyobb nagyságú kockára vágjuk és bő, forró, sós vízben puhára főzzük. A megfőtt burgonyát burgonyanyomón átnyomjuk. Félretesszük kihűlni, amikor ki...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítése: A lisztet a zsírral,élesztővel,tejföllel és a sóval könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk.Kinyújtjuk, kb 4 mm-re,pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk,majd minden 2. darab köz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A lisztet elkeverjük a sütőporral, sóval, hozzáadjuk a reszelt sajtot. 2.Elmorzsoljuk benne a margarint, majd a vízzel elkevert ecettel együtt egynemű tésztává gyúrjuk. 3....
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz