50 dkg liszt
25 dkg vaj (vagy margarin)
1 evőkanál zsír
1 csapott evőkanál só
5 dkg élesztő
1 dl langyos tej
1 kávéskanál cukor
2 tojássárgája
kb. 1 dl tejföl
20 dkg trappista sajt a szóráshoz
+ a tetejére tojásfehérje
esetleg szezámmag
1. Az élesztőt cukorral elkevert langyos tejben felfuttatom. A többi hozzávalókkal a sajt kivételével egy közepesen lágy, puha kelt tésztát készítek, kelesztőtálba teszem és fél óráig kelesztem.
Lehet a kenyérsütőgép üstjében is összeállítani a tésztáját: A lisztben elkeverem a cukrot és sót. A tojásokat, 1 dl tejfölt, a zsírt, vajat vagy margarint beleteszem a gép üstjébe, erre ráöntöm a lisztet, melynek közepébe pici mélyedést csinálok, ebbe belemorzsolom az élesztőt, ráöntöm a tejet, és bekapcsolom a gépet a dagasztás programra. Amikor dagasztja a gép a tésztát, akkor ránézek, hogy valóban egy közepesen lágy, puha tésztát fogok-e kapni, és ha úgy látom, hogy még picit kemény a tészta, akkor teszek még hozzá egy kicsi tejfölt. Aztán fél óráig kelesztőtálban kelesztem.
2. Közben lereszelem a sajtot.
3. Fél óra elteltével a tésztát kinyújtom kb. 5-6 mm vastagra, rászórom a sajt 2/3 részét és feltekerem, mint a bejglit, majd a hosszú rúd két végét is egymásra hajtom (vagyis összehajtom a rudat).
4. Ezután kétfelé vágom a tésztát, mert úgy könnyebb vele dolgozni, és mindkettőt kinyújtom kb. 5 mm vastagra, megkenem tojásfehérjével, megszórom a maradék reszelt sajttal, vagy szezámmaggal. Enyhén rányomkodom, hogy ne peregjen le róla, és derelyevágóval vagy pizzavágóval rudakra vágom.
1. Az élesztőt feloldjuk a langyost tejjel cukorral és 1 leves kanál liszt. Hagyjuk kelni. 2. Egy tálban tegyük a lisztet és a sót, öntsük bele az olvasztott vajat és pezsgő éle...
Elkészítési idő:A langyos vízben az élesztőt pici cukorral felfuttattam. A tészta hozzávalóit a dagasztógép táljába mértem, hozzáadtam a felfutott élesztős vizet majd bekapcsoltam a gépet és kb 10...
Elkészítési idő:Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrom. 1 éjszakát hűtőbe teszem. Másnap lisztezett deszkára kinyújtom, megkenem felvert tojással. A tetejére reszelt sajtot szórok, s derelyevágóv...
Elkészítési idő: