Családireceptkönyv.hu

Tepertős


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
5 dkg zsír
2 dkg friss élesztő
kb. 3 dl langyos tej
2 teáskanál só
2-3 evőkanál fehérbor (elhagyható)
35 dkg darált tepertő

+ 1 tojás a teteje lekenéséhez

Elkészítés:



1. Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk.
2. A lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a bort (ez elhagyható), majd a felfuttatott élesztőt és még annyi tejet, hogy egy könnyen nyújtható rétestésztát kapjunk. (A tészta ne legyen ragacsos, de túl kemény se!)
3. A tésztát pihentetés nélkül kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra, megkenjük egyenletesen a darált tepertővel, feltekerjük úgy, mint egy piskótatekercset. Ketté hajtjuk (tehát egyik végét a másikra hatjuk), picit ellapogatjuk a tetejét és letakarva 30 percet pihentetjük.
4. Pihentetés után ismét kinyújtjuk 7-8 mm vastagra (semmi gond, ha itt-ott cseppet kifolyik a tepertő, nyújtjuk nyugodtan tovább). Majd ismét feltekerjük, mint egy piskótatekercset, ketté hajtjuk és letakarva pihentetjük 20 percet.
5. 20 perc után megismételjük a nyújtás és feltekerés, kettéhajtás fázist és letakarva pihentetjük 30 percet.
6. Ezután kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra a tésztát, tetejét késsel berácsozzuk és pogácsa szaggatóval (ennek híján egy pohárral) kiszaggatjuk.
7. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk egymástól 2 cm-re, tetejüket lekenjük a felvert tojással, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)

Tepertős

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Burgonyàs kocka(burgonya püréböl)
Burgonyàs kocka(burgonya püréböl)

Az élesztőt a cukorral langyos tejjel felfuttatom.Egy nagyobb tálba rakom a burgonya pürét,hozzáadom a lisztet, zsírt,tejfölt,tojást sót,reszelt sajtot majd a végén a felfuttatót é...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: debovszkij
Tejfölös-sajtos pogácsa
Tejfölös-sajtos pogácsa

1. A tejet és a mézet összekeverjük és felfuttatjuk benne az élesztőt. 2. A lisztet, tojássárgáját, tejfölt és sót összedolgozzuk az élesztős tejjel és olvasztott vajjal és egy ór...

Elkészítési idő: 1 óra 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Medvehagymás pogácsa
Medvehagymás pogácsa

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
HAGYMÁS-BACONOS POGÁCSA
HAGYMÁS-BACONOS POGÁCSA

A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral, és belemorzsoljuk az élesztőt. Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval, és elmorzsoljuk a vajjal. A közepébe mélyedést készítü...

Elkészítési idő: hosszú
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk