300 g darált töpörtyű
500 g liszt
20 g élesztő
1 mokkáskanálnyi só
bors
tejföl
100 g zsír
300 g darált töpörtyűt morzsoljuk össze 500 g liszttel, 20 g élesztővel, 1 mokkáskanálnyi sóval és ízlés szerinti törtborssal. Adjunk hozzá annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható legyen. Félórai pihentetés után négyszögletesre nyújtjuk és megkenjük 100 g zsír egyharmadával. Leveles vajastészta módjára összehajtjuk és megint pihentetjük félóra hosszat. Utána kinyújtjuk, és rákenjük a zsír második harmadát. Újabb pihentetés után a zsír utolsó harmadával kenjük meg, majd egyórai pihentetés után másfél ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Még jobb, ha a hajtogatást este, az utolsó kinyújtást reggel végezzük. A kinyújtott tésztát pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, késsel bevagdossuk és tepsibe rakjuk. A tetejüket óvatosan megkenjük tojással és félóra pihentetés után, közép meleg sütőben szép pirosra sütjük. A pihentetést mindig hideg helyen (hűtőszekrényben) végezzük.
Melegítsük fel a sütőt, reszeljük le a sajtot. Tegyük tálba a lisztet, sót és a sütőport. Morzsoljuk bele a vajat. Aduk hozzá a tojást, tejfölt, sajtot, borsot, majd gyúrjuk össz...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűÖsszekeverni és 1 éjszakát fagyasztóba tenni. Picire szaggatni , megkenni tojással a tetejét és sajtot,magokat tenni rá,
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA fenti hozzavalokbol jol gyurhato testzat gyurunk , duplajara kelesztjuk, vekonyra nyutjuk , keszitunk akkor megszorjuk sajttal, 3x hajtogatjuk, minden hajtogatas kozott 20 per...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKihatjuk a hűtőből kivett leveles tésztát (egy szelet bacon pont olyan hosszú, mint a tésztánk). Vágjuk el a tésztát kb. 8-10 db-ra, használjunk egy szelet bacont mércének, és...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű