Tésztához:
30 dkg liszt,
1 pohár tejföl
1 tojás
kis só
Tészta kenéséhez:
12 dkg olvasztott zsírt,
6 dkg liszt,
zsír a feltekerés közbeni kenéshez.
Rétes nyújtás nélkül elkészítése
a lisztet, a tejfölt és a tojást egy kicsi sóval összedolgozzuk,
kinyújtjuk,
a kenéshez a 12 dkg olvasztott zsírt 6 dkg liszttel elkeverjük,
a nyújtott tésztára kenegetjük,
felcsavarjuk,
1 órát pihentetjük,
5 darabra vágjuk,
mindegyiket tepsi hosszúságú, 20 cm széles lappá nyújtjuk,
középen megtöltjük a tetszőleges töltelékkel,
az alsó szélét a töltelékre hajtjuk,
olvasztott zsírral megkenjük,
a másik felét ráhajtjuk,
tepsibe téve a tetejét is megzsírozzuk,
közepes hőfokon világosra sütjük.
Mi általában édes és sós töltelékkel is sütjük. A tölteléket hozzávalóit nem szoktuk mérni, csak úgy találomra készül. A négy legkedveltebbet azért megpróbálom leírni.
Meggyes:
kis zsíron búzadarát pirítunk,
kicsi sót, kicsi cukrot és vizet teszünk bele és így megpároljuk,
ha kihűlt, kinyújtott és zsíros liszttel megkent tésztára tesszük,
friss, mirelit vagy befőtt meggyet teszünk rá,
megszórjuk fahéjjal és már tekerjük is fel a sütéshez,.
Túrós:
1/2 kg túró,
1 tojás,
10 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
beáztatott mazsola,
2 kanál tejföl, ezt mind összekeverjük és már mehet is a tésztára.
Káposztás (sós):
a káposztát lereszeljük
besózzuk,
20-30 percig állni hagyjuk,
kicsavarjuk a levétől
kicsi zsíron megpároljuk, tehetünk bele cukrot is, akkor barnábbra pirul,
borsozzuk és szükség szerint sózzuk,
töltjük.
Tejfölös (sós): - amilyen egyszerű, olyan fenséges
1 pohár tejfölbe sót , borsot teszünk,
ezt rákenjük a tésztára,
olvasztott zsírral meglocsoljuk és feltekerjük.
A hozzávalókat összekeverjük, tortaformába öntjük, majd kb. 180-190 fokos sütőben tűprobáig sütjük (kb.25-30perc).
Elkészítési idő:Tészta: Egy fém tálba tegyük bele a margarint, a mézet, a porcukrot, és a kissé felvert egész tojásokat, majd vízgőz fölött, állandó kevergetés mellett olvasszuk fel. Amikor tel...
Elkészítési idő: