20 dkg vaj (tényleg vaj, egy grammnyi sem helyettesíthető margarinnal! szigor van!)
12 dkg cukor
1 db tojássárgája
20 dkg liszt
15 dkg zabpehely
1 tk. sütőpor
1/2 tk. fahéj
2 ek. házi vaníliás cukor / 1 zacsi vanillincukor
100 gr étcsoki
A tészta összeállítása előtt egy tiszta serpenyőben, zsiradék nélkül pirítsuk meg kicsit a zabpelyhet, és 10 dkg-ot daráljunk össze egy késes robotgépben. Aztán egy mixerrel kihabosítjuk a vajat a cukorral, vaníliás cukorral meg a tojássárgájával. Ezután fakanálra váltunk, és elkezdjük beledolgozni a sütőporral elkevert lisztet, a fahéjat és az őrölt zabot. (De hülyén hangzik:) ) Amikor már valamennyi lisztet felvett, kézzel folytatjuk, amíg kis labdacs nem lesz, és belekeverjük az egészben hagyott zabot is.
A tésztát folpackba tekerjük, és betesszük a hűtőbe min. egy órára. Addig felkockázzuk a csokit nagyon pici darabokra.
Két nagy gáztepsit leterítünk sütőpapírral. A tésztából kis golflabdányi (ha már amerikai) darabokat vettem ki, golyóvá fomáztam, majd tenyerem között kilapítottam, és a sütőpapírra tettem. A tetejébe nyomtam pár kocka csokit. (Aki nagyon utálja ezt a pepecselős dolgot, az nyugodtan keverje bele a tésztába a csokidarabokat, és akkor csak gyolóz-lapít-golyóz-lapít.)
180 fokon 10-12 perc alatt sülnek meg a kekszek, de minden sütő más, úgyhogy az első turnusnál lessük őket 8 perctől kezdve, és nézzük meg, hogy abban a sütőben mikor készülnek el. Amikor nagyon picit elkezd barnulni a széle, kapjuk ki a sütőből, tegyük félre hűlni. Ez azért kell, mert amikor kiszedjük még nagyon lágyak, és ahogy hűl, úgy szilárdul meg.
A tésztához szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjékből a fele cukorral kemény habot verünk. A tojássárgákat a cukor másik felével és 3 ek vízzel krémesre keverjük....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit.Mélyebb tálba elegyengetjük A krém: Tejből és a búzadarából egy sűrű tejbegrízt főzünk.Hagyjuk, hogy kihűljön. A túrót habverőve...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűMelegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tésztát vegyük ki a hűtőből, szoba-hőmérsékleten kicsit pihentessük a sütőpapírral együtt tekerjük ki, és 10 cm átmérőjű kikent formákat bélel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA száraz alapanyagokat elkeverjük. Ezután elmorzsoljuk benne a vajat, majd a két tojás sárgájával összegyúrjuk. A tejfölt fokozatosan adagoljuk hozzá, hogy jól formázható, nyújthat...
Elkészítési idő: 1óra Nehézség: Közepes