60 dkg liszt
18 dkg kristálycukor
2 cs. vaníliás cukor
fél cs. sütőpor (6 g)
1 citrom reszelt héja (bio citrom)
2 tojássárgája
25 dkg vaj (esetleg margarin)
(mivel Anyukám zsírral szokta készíteni, általában én is azzal készítem - abból kicsit kevesebb kell, kb. 20 dkg elég)
1 kis doboz tejföl (140 g-os)
+ lekvár
100dbra elegendő tészta
1. A lisztet összekeverem a cukrokkal, a sütőporral és a citrom reszelt héjával, majd elmorzsolom a margarinnal, hozzáadom a tojássárgákat, majd annyi tejfölt gyúrok hozzá, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjak (ne legyen túl lágy, de kemény sem).
2. Enyhén lisztezett táblán kinyújtom (elég vékonyra kell nyújtani, mert a sütőportól vastagabb lesz sütés közben).
3. Tetszés szerinti formával kiszaggatom, sütőpapíros tepsire teszem és 180 fokos sütőben kb. 10 percig sütöm. (Világosra hagyjuk!)
4. Amikor kihűlt, lekvárral összeragasztom őket, porcukrozom.
Vaníliás keksz elkészítése: Összekeverjük a hozzávalókat, majd nagyjából két cm-es darabkákat csipkedve a tésztából, golyókat formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Szokásos módon piskótát sütünk (a vizet a sárgájához keverjük). 2. Elkészítjük az öntetet. A pudingot megfőzzük, langyosra hűtjük, és belekeverjük a vajat, majd a rumot. 3...
Elkészítési idő: kb fél óra Nehézség: Könnyű190 fokra melegítsük elő a sütőt. Gyúrjuk össze a lisztet, a porcukrot, az étkezési keményítőt a sót és a vajat. Nyomkodjuk a kikent tepsibe és süssük 15 percig. A krémhez a cu...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA darált diót keverd össze a liszttel. A tojásfehérjéből a sóval és a cukorral verj kemény habot. Keverd a habhoz a lisztes keveréket. Egy tepsit bélelj ki papírral és kend ki olaj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű