0,5 kg liszt
2,5 dkg élesztő
1 csapott kanál cukor
1,5 dl aludttej
só
1 dl víz
1 evőkanál disznózsír
10 dkg füstölt sonka
5 dkg füstölt szalonna
10 dkg hagyma
20 dkg sajt
Sajnos kisebbik fiam Bence nem él velem, de ismerve az ízlését biztos, hogy kedvence lesz az alábbi kifli, ezért is neveztem el róla ezt a receptet. Remélem, mihamarabb találkozok vele, hogy eltudjam számára készíteni ezt a finomságot.
1 dl kéz meleg vízbe belemorzsolom az élesztőt, hozzáadom a cukrot, és meleg helyen felfuttatom.
Az átszitált lisztet elmorzsolom 1 nagy evőkanál zsírral, sóval, hozzáadom a felfutott élesztőt, az aludttejet. Kb negyedórán keresztül kézzel dagasztom.
Körülbelül 1 órát kelesztem. Ameddig a tésztám kell, addig a sonkát, szalonnát, hagymát apróra kockázom és összekeverem. Amikor a tészta megkelt hozzáadom az összekevert sonka, hagyma, szalonna keveréket, és alaposan közzé dagasztom. Nyolc egyforma darabra vágom, kis gombócokat formázok belőle. A gombócokat kinyújtom, szélére helyezek egy csík sajtot és feltekerem mint a kiflit.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem,kb 20 percet még kelesztem. Előmelegítet sütőbe, legmagasabb fokozaton kb 10 percet sütöm, majd harmadolom a sütő fokozatát. (azért így írom, mert nem mindenkinek van hőmérős sütője). Sütés közben vagy kétszer még megkenem a tetejét vízzel. Amikor megkopogtatom és kong, akkor készre sült. A sütőből kivéve még egyszer megkenem vízzel a tetejét.
Amennyiben tűzhely sütőjében sütöd, figyelj, hogy olyan tepsibe helyezd, ami nem tölti ki teljes szélességében a lert. Legyen a meleg levegőnek hely áramolni. A sütő aljára egy kis edénybe helyez vizet. Garantáltan szép és egyenletes lesz a tésztád héja. Ne feled vízzel megkeni sütés előtt, és amikor kiveszed a sütőből a kész tésztát, akkor is, még forrón kend meg vízzel. Ha szép piros, fényes héjat akarsz, akkor megkenheted tojássárgájával.
A lisztet a zsírral vagy a vajjal és a burgonyával eldörzsöljük, hozzáadjuk a tojást, a langyos tejben megkelesztett élesztőt, sót, és az egészet jól összedolgozzuk. Hideg helyen p...
Elkészítési idő: 75 min Nehézség: KönnyűDie Trockenhefe im warmen Wasser auflösen. Mehl, Salz und Öl dazugeben und zu einem geschmeidigen Teig verkneten. Er sollte weich, aber nicht klebrig sein. Ca. 30 Min. an einem war...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször a lisztet a vajjal elmorzsoltam. Aztán hozzáreszeltem a sajtot, fűszereztem a sóval, paprikával és hozzákanalaztam a tejfölt. A recept pontos mennyiséget nem ad meg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖsszegyúrni,hűtőbe fél órát pihentetni Kb fél cm vastagra nyújtani szaggatni Szívószállal 5 lyukat szúrni Előmelegített sütőben alsó-felső sütés 170 fokon 10-15 perig sütni VI...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű