Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

sonkás, szalonnás, hagymás uzsonna kifli


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Adag: 4 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


0,5 kg liszt
2,5 dkg élesztő
1 csapott kanál cukor
1,5 dl aludttej

1 dl víz
1 evőkanál disznózsír
10 dkg füstölt sonka
5 dkg füstölt szalonna
10 dkg hagyma
20 dkg sajt

Elkészítés:


Sajnos kisebbik fiam Bence nem él velem, de ismerve az ízlését biztos, hogy kedvence lesz az alábbi kifli, ezért is neveztem el róla ezt a receptet. Remélem, mihamarabb találkozok vele, hogy eltudjam számára készíteni ezt a finomságot.

1 dl kéz meleg vízbe belemorzsolom az élesztőt, hozzáadom a cukrot, és meleg helyen felfuttatom.
Az átszitált lisztet elmorzsolom 1 nagy evőkanál zsírral, sóval, hozzáadom a felfutott élesztőt, az aludttejet. Kb negyedórán keresztül kézzel dagasztom.

Körülbelül 1 órát kelesztem. Ameddig a tésztám kell, addig a sonkát, szalonnát, hagymát apróra kockázom és összekeverem. Amikor a tészta megkelt hozzáadom az összekevert sonka, hagyma, szalonna keveréket, és alaposan közzé dagasztom. Nyolc egyforma darabra vágom, kis gombócokat formázok belőle. A gombócokat kinyújtom, szélére helyezek egy csík sajtot és feltekerem mint a kiflit.

Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem,kb 20 percet még kelesztem. Előmelegítet sütőbe, legmagasabb fokozaton kb 10 percet sütöm, majd harmadolom a sütő fokozatát. (azért így írom, mert nem mindenkinek van hőmérős sütője). Sütés közben vagy kétszer még megkenem a tetejét vízzel. Amikor megkopogtatom és kong, akkor készre sült. A sütőből kivéve még egyszer megkenem vízzel a tetejét.

Trükkök, tippek, praktikák:


Amennyiben tűzhely sütőjében sütöd, figyelj, hogy olyan tepsibe helyezd, ami nem tölti ki teljes szélességében a lert. Legyen a meleg levegőnek hely áramolni. A sütő aljára egy kis edénybe helyez vizet. Garantáltan szép és egyenletes lesz a tésztád héja. Ne feled vízzel megkeni sütés előtt, és amikor kiveszed a sütőből a kész tésztát, akkor is, még forrón kend meg vízzel. Ha szép piros, fényes héjat akarsz, akkor megkenheted tojássárgájával.

sonkás, szalonnás, hagymás uzsonna kifli

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Veres Gabi
Krumplis leveles pogácsa
Krumplis leveles pogácsa

Az élesztőt langyos tejben, cukorral elkeverve felfuttatjuk. A többi hozzávalót összekeverjük egy tálban, majd hozzáadjuk a megkelt élesztőt és jól kidolgozzuk. Ha kíván a tészta...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Nikolett
Snidlinges pogácsa
Snidlinges pogácsa

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, a snidlinget apró darabokra vágjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. A margarinos lisztbe beletesszük a hozzávalókat,...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Hajtovány - sonkás, sajtos
Hajtovány - sonkás, sajtos

A lisztet egy tálba beleszitáljuk, az élesztőt felfuttatjuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, a tojás sárgáját, az olajat, és az egészből szép sima, az edény falát...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Tünde
Sós kiflik
Sós kiflik

kidolgozzuk a tésztát a sajt felével.6 cipót készítünk és kelni hagyjuk fél órát.Utána a cipókat egyenként kerekre nyújtjuk,megkenjük olajjal,derelye metélővel 8 részre vágjuk,felt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk