0,5 kg liszt
2,5 dkg élesztő
1 csapott kanál cukor
1,5 dl aludttej
só
1 dl víz
1 evőkanál disznózsír
10 dkg füstölt sonka
5 dkg füstölt szalonna
10 dkg hagyma
20 dkg sajt
Sajnos kisebbik fiam Bence nem él velem, de ismerve az ízlését biztos, hogy kedvence lesz az alábbi kifli, ezért is neveztem el róla ezt a receptet. Remélem, mihamarabb találkozok vele, hogy eltudjam számára készíteni ezt a finomságot.
1 dl kéz meleg vízbe belemorzsolom az élesztőt, hozzáadom a cukrot, és meleg helyen felfuttatom.
Az átszitált lisztet elmorzsolom 1 nagy evőkanál zsírral, sóval, hozzáadom a felfutott élesztőt, az aludttejet. Kb negyedórán keresztül kézzel dagasztom.
Körülbelül 1 órát kelesztem. Ameddig a tésztám kell, addig a sonkát, szalonnát, hagymát apróra kockázom és összekeverem. Amikor a tészta megkelt hozzáadom az összekevert sonka, hagyma, szalonna keveréket, és alaposan közzé dagasztom. Nyolc egyforma darabra vágom, kis gombócokat formázok belőle. A gombócokat kinyújtom, szélére helyezek egy csík sajtot és feltekerem mint a kiflit.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem,kb 20 percet még kelesztem. Előmelegítet sütőbe, legmagasabb fokozaton kb 10 percet sütöm, majd harmadolom a sütő fokozatát. (azért így írom, mert nem mindenkinek van hőmérős sütője). Sütés közben vagy kétszer még megkenem a tetejét vízzel. Amikor megkopogtatom és kong, akkor készre sült. A sütőből kivéve még egyszer megkenem vízzel a tetejét.
Amennyiben tűzhely sütőjében sütöd, figyelj, hogy olyan tepsibe helyezd, ami nem tölti ki teljes szélességében a lert. Legyen a meleg levegőnek hely áramolni. A sütő aljára egy kis edénybe helyez vizet. Garantáltan szép és egyenletes lesz a tésztád héja. Ne feled vízzel megkeni sütés előtt, és amikor kiveszed a sütőből a kész tésztát, akkor is, még forrón kend meg vízzel. Ha szép piros, fényes héjat akarsz, akkor megkenheted tojássárgájával.
Az élesztőt langyos tejben, cukorral elkeverve felfuttatjuk. A többi hozzávalót összekeverjük egy tálban, majd hozzáadjuk a megkelt élesztőt és jól kidolgozzuk. Ha kíván a tészta...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, a snidlinget apró darabokra vágjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. A margarinos lisztbe beletesszük a hozzávalókat,...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KönnyűA lisztet egy tálba beleszitáljuk, az élesztőt felfuttatjuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, a tojás sárgáját, az olajat, és az egészből szép sima, az edény falát...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepeskidolgozzuk a tésztát a sajt felével.6 cipót készítünk és kelni hagyjuk fél órát.Utána a cipókat egyenként kerekre nyújtjuk,megkenjük olajjal,derelye metélővel 8 részre vágjuk,felt...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes