300 g liszt
1 tk élesztőpor
0,5 tk só
50 g cukor
1 db tojás
2 ek olaj
120 ml meleg víz (tej)
Továbbá
100 g vaj, nagyon puha
Töltelék
lekvár, nutella, almás töltelék, túrós töltelék, mákos …
porcukor
Egy tálban keverjük össze a lisztet, az élesztőport, a cukrot, adjuk hozzá a tojást, az olajat, a vizet és a sót is, gyúrjunk belőle rugalmas, sima tésztát (kb. 10 perc). Tegyük vajjal kikent edénybe, takarjuk le folpackkal és hagyjuk meleg helyen duplájára kelni.
A tésztát osszuk 4 részre. Egyesével nyújtsuk ki őket megvajazott felületen 27 x 38 cm nagyságú téglalappá. Kenjük meg a felületüket vajjal.
Töltsük meg tetszés szerinti töltelékkel (a hosszanti oldalán egy csíkban végig halmozzuk), tekerjük fel, majd formáljunk belőle egy lapos csigát (lásd fotó).
Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejüket kenjük meg vékonyan olvasztott vajjal, vagy olajjal. Hagyjuk ismét kelni 30-40 percig, meleg helyen.
Süssük előmelegített 180 °C hőmérsékletű sütőben 20 perc alatt készre.
Rácson hagyjuk kihűlni, porcukorral megszórva tálaljuk.
A kenyérsütő tartályába szép sorban belemérem a hozzávalókat. Először a folyadékokat, majd a lisztet és a többit. Nálam az élesztő a tetejére kerül. Beindítom az dagasztó-kelesztő...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztából 6 darab ovális lángosszerű lepényt csinálok, majd olajozott tepsibe teszem. A fokhagymát összezúzom és elkeverem az olajjal. A lángosokra 3-4 átlós 1-2 mm mély vágást e...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA száraz anyagokat kimérjük, az élesztőt belemorzsoljuk. A folyadékot langyosan beleöntjük. A tejfölt a végén hozzátesszük, hogy roganyos tésztát kapjunk. 1 órán át kelesztjük. 8...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Nehéz1. A hozzávalókat kimérjük egy tálba. 2. Nagyjából az egészet összekeverjük egy villa segítségével. 3. Ezután összegyúrjuk. Nem kell tökéletesnek lennie, ez egy kétperces mutatvá...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű