menu

Családireceptkönyv.hu

Csontleves alapreceptem


Írta:

Adag: 2,5 liter
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


2 kg marhacsont lehetőleg tanyasi, legeltetett tartásból (pl. borda, farok, velős csont, ritkacsont, stb.), én ezt használtam: NPK BEEF Marhacsont mix

1 tk. almaecet

kisujjnyi gyömbér megpucolva

1 tk. szemes bors kés élével kissé szétnyomkodva

5 szegfűszeg kés élével kissé szétnyomkodva

2 babérlevél

1 fej vöröshagyma megpucolva, egészben hagyva

30 dkg sárgarépa megpucolva, egészben hagyva

15 dkg petrezselyemgyökér megpucolva, egészben hagyva

½ zellergumó megpucolva, egészben hagyva

1 szál póréhagyma nagyobb darabokra vágva

só ízlés szerint (utólag, fogyasztáskor is sózhatod)

Elkészítés:


A csontot hideg vízzel mosd át, tedd egy nagy fazékba, és öntsd fel annyi hideg vízzel, ami ellepi.
Tedd bele az ecetet és a fűszereket is – a só kivételével -, és kezdd el kis lángon főzni.
Fél óra múlva szedd le a habját.
Főzd félig lefedve min. 6-12 órán át. (De akár 24-48 órára is emelheted ezt. Megéri, mert a sok hasznos tápanyag így fő ki belőle!)
A főzés befejezése előtt 2 órával add hozzá a hagymákat és a zöldségeket is.
A kész levest szűrőn vagy konyharuhán keresztül szűrd le, a zöldségeket egy másik ételhez vagy az elfogyasztott leveshez használd fel.
Ha a csontokon volt hús, azt szedegesd le, és tedd hozzá kisebb darabokra vágva, a porcos, ehető, kocsonyás részeket pedig kötelező beletenni.
Kihűtés után hűtőben tárold, vagy le is fagyaszthatod.

Trükkök, tippek, praktikák:


TIPP:

Sózni mindig utólag szoktam, közvetlenül elfogyasztás előtt, és csak annyit, amennyi szükséges.
A maradék csontleves bármilyen ételhez (raguk, levesek, szószok) hozzáadható szabadon víz helyett.
Hűtőben tárolva kb. 4 napig őrzi meg a frissességét (a fagyasztást bevetheted, ha nem akarod, hogy megromoljon.)

Csontleves alapreceptem

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Tárkonyos csirkeragu leves
Tárkonyos csirkeragu leves

A csirkemellfilét apró kockákra vágjuk. Egy jó nagy lábosban felhevítjuk az olajat, rádobjuk a húst es fehéredésig pirítjuk. A zöldségeket felkockázzuk és a húshoz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Bakonyi tarhonyaleves
Bakonyi tarhonyaleves

Fazékban az olajon megfuttatjuk a felaprított vöröshagymát. Hozzáadjuk a tarhonyát és kevergetve megpirítjuk. A tűzről levéve pirospaprikával, köménnyel, zúzott fokhagymával és sóv...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
'Cádíz'- andalúz garnélarák leves (Náray)
'Cádíz'- andalúz garnélarák leves (Náray)

Olajon a répát, az aprított fokhagymát és a babérlevelet megpirítjuk. Ezután beleszórjuk a száraz fűszert: citromos bors, sáfrány, kömény, só, majd a lecsöpögtetett garnélát hozzáö...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anita
Gyömbéres-kókusztejes tyúkleves
Gyömbéres-kókusztejes tyúkleves

A csirkemellet körömnyi nagyságúra felkockáztam. A hagymákat apróra vágtam, a gyömbért lereszeltem. A hagymát és a gyömbért 1 evőkanál olajon megdinszteltem, majd a húst hozzáadt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk