40 dkg rebarbara, darabolva
2 piros alma, héjastól felkockázva
kb. 8 dkg xilit vagy 2 dkg stevia-eritrites édesítő (vagy ízlés szerint)
fél citrom
kb. 3 dl sűrű kókusztej(szín)
2 ek. xilit vagy 1 tk. stevia-eritrit
1 kk. folyékony vanília esszencia vagy 1/2 kk. őrlemény
A rebarbarát és almát kevés vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk az édesítőt, és egy-két citromkarikát. Pár perc alatt puhára főzzük. Poharakba adagoljuk, kihűtjük, majd hűtőszekrényben hagyjuk állni még egy-két órát (vagy többet, ha van idő). A kókusztejszínt kikeverjük egy kevés édesítővel és a vaníliával, és a kompót tetejére kanalazzuk.
A rebarbara is egy olyan rövid szezonú dolog, amit nagyon szeretek. Nyersen a színe is gyönyörű, a szárak egyik vége élénkpiros, a másik halványzöld. Én nem hámozom meg, csak megmosom és feldarabolom. Pár perc alatt megfő, a főzővízhez lehet adni fűszereket, ha valaki szereti, és mindenképpen igényel édesítést, mert különben elég fanyar. Rebarbara mártást szárnyassültekhez vagy akár halhoz is kínálhatunk, ilyenkor lehet kicsit savanykásabbra hagyni.
Mennyiségeket itt nem érdemes megadni, mert csak az arányok a fontosak. Egy kilogramm kimagozott meggyhez 50-60 dkg cukor szükséges és üvegenként 2 cl rum vagy konyak (esetleg keve...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű2 kg uborka, fél kg hagyma, ezeket legyaluljuk, az uborkasalátánál vastagabb szeletekre. Öntünk rá 3 dl vizet, 2 dl 10 %-os ecetet, 3 dl kristálycukrot, /ez nálam eritrit és foly...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zöldbabot megmossuk, végeit levágjuk, ha szükséges, újra megmossuk, és egészben bő, forrásban lévő vízbe tesszük, s kb. 2-3 percig előfőzzük, majd lecsorgatjuk. (A babot nem szel...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű