A vajas részhez
260 g vaj
30 g búzaliszt (BL55)
A tésztához
300 g búzaliszt (BL55)
30 g vaj
3 db tojássárgája
1 evőkanál ételecet (10%-os)
175 ml víz (hideg)
1 csipet só
Szóráshoz
150 g búzaliszt (BL55)
1.A vajas részhez a vajba dolgozzuk a lisztet, majd egy darab sütőpapírra helyezzük, és a hűtőbe tesszük 30 percre.
2,Amíg a vajas rész hűl, elkészítjük a tésztát. A tojásokat szétválasztjuk. A liszthez adjuk a sót, a tojások sárgáját, a vajat, az ecetet és a hideg vizet, majd egy fakanállal összedolgozzuk.
3.Egy alaposan belisztezett felületen átgyúrjuk. Még kb. 80-100 g lisztet felvehet, de ez függ az alapanyagoktól is. 20 percig pihentetjük.
4,A tésztát kissé kinyújtjuk, majd rátesszük a közepére a vajas részt.
5,A tészta felső egyharmad részét a vajas részre hajtjuk, majd az alsót is.
6.Ráhajtjuk a két oldalsó fület is.
7,Kinyújtjuk a tésztát.
8,Az alsó, és felső 1/3-ad részét középre hajtjuk.
9.Ezután félbe hajtjuk, és 20 percig pihentetjük. A hajtogatást és a pihentetést még kétszer végezzük el. Mindig figyeljünk oda, hogy alá legyen lisztezve a tészta, mert ragadhat.
10.És már meg is tölthetjük a kedvenc töltelékünkkel az elkészült leveles tésztát. :)
Ez a leveles tészta recept egy családi örökség, évek óta használom és még soha nem csalódtam. Sós és édes töltelékkel egyaránt nagyon finom, a gyerekek nagy kedvence. Az ízesítésének és a formázásának csak a fantáziánk szabhat határt. Általában 200 C fokon sütöm 20 percig, de ez függ a tölteléktől is, és attól, hogy a tészta milyen vastagra van nyújtva. Ha kb. fél centiméteresre nyújtjuk, akkor ez a sütési idő pont megfelelő.
Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés langyos tejben, amibe teszünk 1 kávéskanál cukrot. A többi hozzávalót (a tej kivételével) egy nagy tálba tesszük, és ha az élesztő felfutott, azt...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézEgy klasszikus tepsit sütőpapírral kibélelünk, a sütőt pedig 180 fokra előmelegítjük. A tésztához a tojásokat a cukorral habosra verjük. Óvatosan, lassanként adagolva hozzákeverjük...
Elkészítési idő: 120 Nehézség: KözepesÖsszegyúrjuk, vékonyra sodorjuk kis köröket szaggatunk és a tetejére 4 tojásfehérjéből 20 dkg porcukorból és 20 dkg darált dióból kevert kis halmokat teszünk. ha kisült 2-2 -t össz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖntsük egy tálba a cukort, az olvasztott vajat, a kakaóport, egy csipet sót és a vaníliakivonatot, és alaposan dolgozzuk össze, majd egyesével keverjük bele a tojásokat is. Végül a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű