Családireceptkönyv.hu

Kemény lebbencs "ala Lala"


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


• egy főre 6 deka nagykocka tészta: ha tehetem 8 tojásos tésztát veszek, ez gyorsan és egyenletesen pirul, de készíthető 4 tojásos tésztából, vagy durum liszttel készített tésztából is. Durum tészta esetén egyáltalán nincs benne tojás, így macerásabb a pirítás is. Minél kevesebb tojás van a tésztában annál nehezebben hólyagosodik fel pirításkor;
Esetenként szoktam tarhonyát is hozzá pirítani. Ez lehet az úgy nevezett úttörő gombóc (gyári készítésű kerek), és/vagy a kézi készítésű, azt hiszem „csipet” módszerrel készült (kézi gyártású) tarhonya. Az így készített étel hátránya, hogy mivel nehéz eldönteni mikor kezdjem őket pirítani nagyon sokszor vagy megégetem a tésztákat, vagy nem pirulnak meg rendesen;
• zsír, zsiradék: mennyiségét nehéz meghatározni. Egy főre egy fél evőkanál zsírt számolok, de itt is érvényes az ízlés szerinti mennyiség meghatározás. Ha nagyobb adag készül, a zsír mennyisége nem többszöröződik. Ha gyorsan végezni akarunk a tészta pirításával, és a végén jó szaftos ételt akarunk, akkor több kell belőle. Mi gyűjtjük szalonna és a sonka bőrt. Ezeket Mamus a mikróban „kisüti”. A kisült zsiradékot hozzárakjuk a zsírhoz, a bőr később kerül az ételhez. Esetenként húsos (inkább), vagy tea szalonnát is rakunk hozzá, amit kb. fél centi vastagon vágunk le az oldalból, és utána 2-3 mm-es darabokra vágunk;
• néhány szelet füstölt kolbász;
• fűszerek: egy csapott evőkanál őrölt fűszer paprika, egy-egy kávéskanál ételízesítő, majoránna, fél-fél kávéskanál bors, köménymag, egy csapott evőkanál „Mici” paprika. A por alakú fűszereket szalvétára rakom, és egyben öntöm bele;
• zöldségek: egy kisebb paradicsom kb. nyolcba vágva, legalább egy fél tv. paprika szeletbe vágva, kevés erős paprika (valamennyi mindig kell bele, hogy kihozza az ízeket), egy szál zeller levél, vörös hagyma, félbe vágva, szeletelve;
• két kisebb szem krumpli kockázva.

Elkészítés:


Vaslábasban, vagy bográcsban főzöm, de jó bármilyen lábasban is.

Az edénybe berakom a zsírt, hozzárakom a bőrökből kisült zsírt és addig olvasztom a zsírt, amíg forró nem lesz. Ha más zsiradékot is akarok bele rakni azt is az elején olvasztom ki. Lehet a bőrt is ilyenkor „kisütni”. Ekkor közepes lángon addig sütöm, amíg a bőrök elkezdenek pörcenni, vigyázva, hogy ne égessem oda.

Amikor forró a zsír belerakom a lebbencs tésztát és folyamatos kevergetés mellett arany barnára pirítom. A pirításnál is lehet egy támpont, hogy amikor a tésztán apró hólyagok keletkeznek. 8 tojásos tészta esetén ez egy adagnál kb. 5 perc. Ha tarhonyát rakok bele a kb. 3 perc után a kézi készítésűt és egy percre rá a gépi készítésűt rakom bele.

Amikor elég szépnek ítélem meg a lebbencset és még nem égettem meg a tarhonyákat hozzáadok kb. fél deci vizet (vigyázni, mert felcsap a gőz), kicsit összekeverem a tésztákkal, majd hozzáöntöm az előre előkészített fűszereket, amikkel kicsit összepörkölöm az egészet, utána öntök hozzá még egy decinyi vizet, az egészet összekeverem, majd belerakok mindent, amit még gondolok, és felöntöm vízzel. A víz mennyiségét úgy kell számolni, hogy mindenképpen lepje el az egész keveréket, de annyi lesz a kaja, amennyi vizet raktunk rá.

Ezt a keveréket közepes lángon felforralom, ekkor kis lángra veszem (villanytűzhelyen kb. második fokozat), lefedem és addig főzöm, amíg a krumpli kész nincs. Ezt úgy szoktam megállapítani, hogy kettévágom, és ha egy színű, nincs a közepén fehér sáv, akkor kész.
Kb. 10 percek a befejezés előtt megkóstolás, ha szükséges ízesíti sóval, ha kell a felhasznált fűszerekkel és erős paprikával.

Kemény lebbencs "ala Lala"

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Pupusas
Pupusas

A tészta hozzávalóit egy tálban jól összegyúrjuk. Hagyjuk picit pihenni - pont elég neki annyi, amíg a tölteléket elkészítjük. A sonkát, paprikát, póréhagymát apróra daraboljuk,...

Elkészítési idő: Kb. 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tejszínes Mustáros hús Makarónival✓
Tejszínes Mustáros hús Makarónival✓

hús+só,bors+majoranna. hagyma--pírítom+hús--sütöm+pirosarany+paradicsom+víz--puhára párolom. tejszín+liszt+mustár+víz-->húsra öntöm--összeforralom.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Anita
LENCSEGULYÁS
LENCSEGULYÁS

A lencset jol megmostam es lecsepegtettem A hagymat,sargarepat kockakra vagtam A fokhagymat átpréseltem Egy keves olajon megparoltam a hagymat es a sargarepat,hozza adtam a lenc...

Elkészítési idő: 1 ora
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Hajni
Májas karfiol
Májas karfiol

A karfiolt sós vízben nem túl puhára  főzzük. A vajból lisztből tejből mártást készítünk. Mikor kicsit hűlt a mártás belekeverjük a többi hozzávalót. Vajjal kikent zsemlemorzsával...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk