50 dkg liszt
2 tk. só
1,5 dl tej
1,5 dl víz
2 ek. burg.pehely (elhagyható)
3 ek. olaj
2 dkg élesztő
Töltelék:
sonka
füstölt sajt
reszelt sajt
A tésztát a kenyérsütőgéppel állítottam össze. Egyszerűen mindent az üstbe mértem, majd a 20 perces dagasztás programmal bedagasztottam. Kikapcsolt gépben duplájára kelesztettem.
Lisztezett felületre borítottam, majd 8 egyforma darabba vágtam. Elég nagyok lettek, kisebbekhez 10 darabba is lehet osztani.
A darabokat kinyújtottam egy kb. téglalap formára. Az aljára tettem egy szelet sonkát, arra egy szelet sajtot, majd a felső harmadát a tésztavágóval vagy pizzavágóval felvagdostam. Olyan lett, mint egy nagy mancs.
A felvágott részt reszelt sajttal beborítottam:
Ezután lentről feltekertem. Ügyelni kell rá, hogy a bevagdosott tészta vége a kifli alá kerüljön, különben szétnyílik sütés közben:
Sütőpapíros tepsin újra kelesztettem őket, majd 180 fokra előmelegített, gőzös sütőben 20 perc alatt pirosra sütöttem.
Ezt az ötletes formázást külföldi gasztro oldalakon láttam, talán először nála. Azóta persze sok hazai blogon is felbukkant már különböző tésztákkal, töltelékekkel. A hernyó kiflinek a kisfiam nevezte el.
Nagyon egyszerű és mutatós. Lehet sós és lehet édes változatban is készíteni. Az édeshez én kalácstésztát állítanék össze, és dió tölteléket kennék rá, méghozzá olyat, amiben a dió felvert tojásfehérjébe van forgatva.
Ez most egy egyszerű, gyors sós változat, a fiam által legjobban kedvelt sajtos-sonkás töltelékkel. A sonkára egy szelet füstölt sajtot tettem, a felvágott részre pedig reszelt sajtot, mert úgy gondoltam, jól fog mutatni ahogy a réseken kifolyik, majd pirosra sül a sajt
1. A hozzávalókból gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk. Ha a tésztánk nem állna össze, adhatunk hozzá kevés tejfölt. 2. Az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, fa...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéza kifliket felszeljük........tojásokat kettéválasztjuk...a sárgáját 10 dkg cukorral kikeverjük ,beletesszük vaníliás cukrot,fahéjt és összekeverjük tejjel,,,a felszelt kifliket meg...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. 2. A hozzávalókat csomómentesre leverjük, és mehet is egy kisebb, sütőpapírral bélelt tepsibe, majd a sütőbe (nálam 23*28-as). 3. Ezután t...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1. A hozzávalókat az ételszínezékek kivételével összegyúrjuk, majd a tésztát kétfelé vesszük. 2. A tészta egyik felébe piros, a másikba zöld ételszínezéket keverünk, annyit, a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű