Hozzávalók: 1 l vodka, 2 nagyobb narancs héja, 5 szem zöld kardamom (megroppantva), 5 szem szegfűszeg, 1 mokkáskanál ánizsmag, 1 kisebb ceyloni fahéjrúd (8 cm), darabka (2-3 cm) cassia fahéjrúd, 1/3 szerecsendió (durvára törve), 1 vaníliarúd (felhasítva), 250-300 g cukor*.
*Ez egy édes likőr, aki a kevésbé édes ízeket kedveli, kevesebbet cukrot tegyen bele, de a kóstolással vigyázni ám! ;)
A hozzávalókat egy 1,5 l-es befőttes üvegbe tettem és kamrapolcon hagytam érni. Nálam elfelejtődés/lustaság miatt úgy 10 hétig lubickoltak a hozzávalók a vodkában, de fele idő is elég.
Az italos üvegeket alaposan kitisztítottam, kiforráztam, az aljukba cukrot szórtam és erre szűrtem a fűszeres likőrt. Néha fel-felráztam, amíg a cukor teljesen feloldódott, majd a legfelső, legelérhetetlenebb kamrapolcra tettem, hogy adventig elkerüljön a kísértés. :)
A tisztított gyömbért kisebbre daraboljuk, majd egy aprítógépben pici víz hozzáadásával pépesítjük. Felforraljuk a többi vizet, és hozzáadjuk a cukrot. Ha újra felforrt, belekever...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűHámozzuk meg a céklát, vágjuk minél apróbb kockákra, hogy gyorsabban meg tudjuk főzni. Tegyük egy nagy fazékba, öntsünk rá a vízből annyit, amennyi éppen ellepi és kezdjük el fedő...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet és a tejszínt összeforraljuk a cukorral és a vaníliás cukorral, majd kihűtjük. A pudingot is elkeverjük benne, végül hozzáadjuk a vodkát.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csokit felolvasztjuk a sűrített tejben a mézeskalácsporral. Utána hozzáöntjük a whiskyt, a tejszínt és tölthetjük is az üvegbe. Mehet a hűtőbe pár órára.
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű