40 dkg finomliszt
10 dkg kenyérliszt
2 csapott tk. só
0,5 dl olaj
1,5 dl víz
1,5 dl tej
2 ek. burgonyapehely (elhagyható)
2 dkg friss élesztő
1 tk. cukor
A folyadékokat beleöntjük a dagasztótálba, beleszórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a sót, az olajat. Bedagasztjuk a tésztát. Ha ragacsos, akkor kevés lisztet adhatunk még hozzá.
Kelesztőtálba duplájára kelesztjük:Lisztezett felületre borítjuk:
Cipót formázunk belőle, amit egy sütőpapírral bélelt tepsire ültetünk:
Letakarjuk, én ráborítottam a kelesztőtálat, és ismét hagyjuk duplájára kelni. Ezalatt s ütőt előmelegítjük 200 fokra.
A megkelt tésztába az ujjunkkal mintázzuk. Kicsit beolajozzuk a kezünket és először körbe, majd a közepébe
nyomjuk a mintát:Lekenjük felvert, egész tojással, megszórjuk szezámmaggal, fekete szezámmal vagy mákkal és kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Rácson hűtjük ki
A tésztához valókat összekevertem (a sorrend sem is nagyon számít), kicsit állni hagytam, majd sütőpapíros tepsibe simítottam és 20 perc alatt megsütöttem. A zselatint felolvaszto...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A lisztet és a porcukrot ( vaníliát, ha teszünk bele) egy edénybe tesszük, belekockázzuk a hideg vajat. Gyorsan elmorzsoljuk. Aki használhat tojássárgát, az tegye bele azt is. É...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és viszonylag gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha kicsit ragad, nem baj, lefedjük a tálat és hűtőbe tesszük legalább fél órára. Ha kész, Al...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű1. A lisztet a sütőporral összekeverem. A narancsot forró vízben alaposan megmosom és lereszelem a fél narancs héját, kifacsarom a levét. 2. A tojásokat a cukorral habosra keverem...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz