Családireceptkönyv.hu

Francia citromtorta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók
10-12 szelet

Tészta:
20 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
5 dkg porcukor
2 tojássárgája
csipet só
Citromkrém:
4 citrom leve és héja
17,5 dkg cukor
3 egész tojás
4 tojássárgája
15 dkg vaj
A torta tetejére:
ribizli
pisztácia

Elkészítés:


A liszthez keverjük a sót, a porcukrot és a hideg, felkockázott vajat.
Gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, majd hozzákeverjük a tojássárgákat, - ettől a tészta összeáll.
Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük.
Egy 23 cm átmérőjű, lehetőleg cakkos szélű piteformába, egy nagy lyukú reszelőn belereszeljük a hűtőből kivett tésztát, majd elegyengetjük, és a szélét alaposan belenyomkodjuk a sütőforma hullámos peremébe.
Ezt követően a tésztát sütőpapírral lefedjük, és ráteszünk kb. 1 kilónyi sütőbabot, - ezzel lenyomatva a sütéskor nem púposodik fel a tészta.
30 percre betesszük a 170 fokra előmelegített sütőbe, majd a babot és a sütőpapírt eltávolítva újabb 10 percig sütjük.

Amíg a tészta sül, elkészítjük a citromkrémet.
A citromok héját lereszeljük, levüket kifacsarjuk, hozzákeverjük a cukrot, 3 egész tojást, és 4 tojássárgáját. Alaposan összekeverjük, majd alacsony lángom melegíteni kezdjük.
Amikor a teteje már habos, négy egyenlő részletben belekeverjük a vajat.
Így krémes, pudingszerű masszát kapunk, amit az elkészült tésztára öntünk, majd 5-6 percre betoljuk a 230 fokra előmelegített sütőbe.
Addig sütjük, amíg a tetején 1-1 színesebb barna pötty meg nem jelenik.
Szobahőmérsékleten lehűtjük, majd hűtőbe tesszük, és ideális esetben egy éjszakát pihentetve, csak másnap, hidegen tálaljuk.
Ekkor durvára vágott pisztáciával és friss ribizlivel díszíthetjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Francia citromtorta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Alexandra
Citromos szelet
Citromos szelet

Krém: 2 dl tej, 2 e.k liszt felfőzzük. 20 dkg margarin, 20 dkg cukor habosra keverünk bele 1 citrom leve és héja. Az alsó lapra krém. Közepére lekvárt felsőre krém. Máz 20 dkg...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Judit
Madártej
Madártej

1 liter tejet forraljunk fel, közben a tojások fehérjéből 12 csepp édesítővel és 1 csipetnyi sóval kemény habot verünk. A tojások sárgáját 24 csepp édesítővel, a vanília kikapart b...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Klári
Palacsinta
Palacsinta

Egyszerű keverés után a tészta könnyen süthető. Az első sütése előtt a forró serpenyőbe pici olajat öntünk. A következő palacsintáknál erre már nincs szükség! Maximálisan elegendő...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Dobos Anna
Tiramisu
Tiramisu

A hideg habtejszínt verjük kemény habbá. A mascarponét keverjük habosra a cukorral és a vanília kivonattal. Forgassuk bele a tejszínhabot is, akkor jó, ha egynemű a krém. A hideg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk