(4 adag )
Paradicsomszósz:
2 evőkanál olívaolaj
1 hagyma, finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
1 liter natúr paradicsomszósz
1 kávéskanál csípős paprikakrém (vagy pl. Tabasco)
Fokhagymás joghurt:
3 dl török/görög joghurt
1 gerezd fokhagyma, lereszelve
só
Fűszeres minifasírt:
50 dkg darált marhahús (vagy fele marha, fele bárány)
1 kis hagyma, finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
1 tojás
2 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál őrölt szegfűbors
1 csokor friss korianderzöld, finomra aprítva
1 csokor friss petrezselyemzöld, finomra aprítva
Só, bors
Tálaláshoz: pita, finomra aprított petrezselyem, chilipehely, olvasztott vaj
Adana kepab, Urfa kebap, Alinazik kebap, Beykoz kebap – a török kebabok sorával köteteket lehetne megtölteni. A kebab szó nem mellesleg mindössze annyit jelent: grillezett. Mind közül az egyik legnagyszerűbb a Törökország északnyugati részén fekvő városból, Bursa-ból származó fogás, az Iskender Kebap. A pompás ételt állítólag 1867-ben Mehmetoglu Iskender Efendi, egy helyi séf kreálta elsőként, természetesen a fél város az ő leszármazottjának mondja magát.
Fűszeres, vékonyra szeletel grillezett bárányhús pitaágyon, rajta padaricsomszósz, fokhagymás török joghurt és olvasztott vaj. Nem a világ leglátványosabb étele, az ízek harmóniája azonban minden esztétikai hiányosságért kárpótol. Az én változatom annyiban tér el, hogy grillezett bárányhús helyett fűszeres minifasírtokat bújtatok a csípős mártás alá. Őrületes ízorgia!
Előkészítjük a fasírtot: az összes hozzávalót alaposan összekeverjük, fóliával letakarjuk, és fél órára a hűtőbe tesszük. Nedves kézzel hosszúkás (cevapcica-szerű) rudakat, vagy golyókat formázunk a masszából.
Elkészítjük a csípős paradicsomszószt: egy közepes lábasban olajon puhára dinszteljük a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsomszószt és a chilit, majd alacsony hőfokon, kb. 30 percig rotyogtatjuk, amíg kissé besűrűsödik (ezt előre is elkészíthetjük, vagy használhatunk jó minőségű, ízesített kész paradicsomszószt).
A joghurtot kikeverjük a reszelt fokhagymával és a sóval. Közvetlenül tálalás előtt tíz percre 150C fokos sütőbe tesszük a pitákat, hogy átmelegedjenek. Forró serpenyőben, kevés olívaolajon pirosra sütjük a fasírtokat. (Faszénen grillezve még finomabb). A tányérokra (vagy egy nagy, rusztikus tálaláshoz, vagy négy közepes, egyszemélyes adagok tálalásához) tesszük a feldarabolt, meleg pitát. Erre jönnek a grillezett fasírtok, a tetejét meglocsoljuk a paradicsomszósszal, végül 1-2 evőkanálnyi fokhagymás joghurtot teszünk rá. Meglocsoljuk kevés olvasztott vajjal. A tetejét megszórhatjuk finomra aprított petrezselyemmel és chilipehellyel.
Gábornak vágjátok le a faszát azt ragasszátok vissza a legkisebb méretre
Elkészítési idő: számold ki lol Nehézség: NehézA báránylapockát egy tepsiben kevés olajon megpirítottam, mindkét oldalát. Mellétettem a félbe vágott sárgarépákat, paszternákot, a hagymát szintén félbe vágva és 8-10 gerezd fok...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: A húst 3 cm-es kockákra vágjuk. Sóval, borssal ízesítjük, és beleforgatjuk a lisztbe. Lábosban 2 evőkanál olajat forrósítunk, és beletesszük a húst. Körös-körül megpirí...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször elkészítjük a pesztót, ezt akár 2-3 nappal előtte is megtehetjük: késes aprítógépbe tesszük az összes hozzávalót, és kissé durva állagú fűszerpasztává pépesítjük. A húshoz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű