50 dkg csirkemell
a fűszerkeverékhez: oregánó, fűszerpaprika, fekete bors, köménymag, koriander, majoranna, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, babérlevél, fahéj, fokhagyma
a salátához: kígyóuborka, paprika, paradicsom, újhagyma, salátakeverék
az öntethez: joghurt, fokhagyma, kapor, só, csipetnyi cukor, citromlé,
lilahagyma karikára vágva
krumpli
A húst apróbb kockákra vágom.
Gyros fűszerkeveréket készítek:
- Egy kávéskanállal szükséges az alábbi őrölt fűszerekből: oregánó, fűszerpaprika, fekete bors, köménymag, koriander, majoranna, kakukkfű.
- Egy mokkáskanállal: bazsalikom, rozmaring, babérlevél, fahéj.
Ízlés szerint só és 4 gerezd fokhagyma összezúzva.
A fokhagyma kivételével a fűszereket alaposan összekeverjük és megszórjuk vele a húst, azt jól átforgatva. Lefedett edényben, legalább egy órát hagyjuk állni (de akár egész éjjelre is hűtőbe tehetjük). Utána rátesszük a zúzott fokhagymát, még egyszer alaposan összekeverjük, és kevés zsiradékon a húst szép pirosra sütjük.
Tetszés és ízlés szerinti friss zöldségeket (kígyó uborka héjastól, hónapos retek, ezt sem kell meghámozni, tv paprika, pritamin paprika, új hagyma, paradicsom) apró, vékony szeletekre (kockákra) vágtam. Ajánlom, tálalás előtt a sózást végezni, hogy ne puhuljanak meg a zöldségek, de ízt kapjanak.
Öntet:
kapros, fokhagymás öntetet készítettem hozzá: natúr joghurtba vagy kefirbe keverjük bele az ízesítőket.
Sült krumplival vagy pitában tálaljuk.
Mindenki ízlésének megfelelően locsolja meg vele a zöldségeket.
1. A brokkolit és a karfiolt rózsáira szedjük és enyhén sós vízben roppanósra főzzük. 2. Egy tűzálló edényt kikenünk vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, majd a karfiol- és brokkol...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: KönnyűA szárazbabot a főzést megelőző este megmossuk, hideg vízbe áztatjuk. A csülköt kicsontozzuk, és falatnyi darabokra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát felaprítjuk, és a bogrács...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA babot és a húsokat előző este beáztatjuk. Egy nagy tűzálló edénybe pakoljuk a babot, a füstölt húst, rá a hagymát, a paprikát, a zúzott fokhagymát, a babérlevelet, valamint a li...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA spenótot megfőzzük sós vízbe, amikor már megpuhult készítünk egy fokhagymás rántást. Felengedjük tejjel. A vízből kiszedjük a spenótot. Késsel összedaraboljuk és beletesszük a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű