Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

PUNCSTORTA


Írta:

Elk. idő: 60 perc
Adag: 4 fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Piskótához:
4db tojás
4 evőkanál víz
20 dkg cukor
20 dkg liszt
1 kiskanál sütőpor
1 csipet só

Töltelékhez:
1db tojás
15 dkg porcukor
1dl gyenge feketekávé
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
10 dkg vaj
5 dkg darált dió
kevés rum vagy rumaroma

2dl tej
pici rum vagy rumaroma
10 dkg babapiskóta

Tetejére:
kb. 2 evőkanál lekvár
átszitált porcukor és víz keverékéből készült cukormáz
(használhatunk kész cukormázat vagy fondant is)

Elkészítés:


A piskótához a tojásokat a sóval habosra keverjük, kanalanként adagolva hozzá a vizet, majd a cukrot. Végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. Vajazott, lisztezett tortaformába öntjük a masszát, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük, tűpróbával ajánlatos ellenőrizni a vastagsága miatt.
Ha teljesen kihűlt a piskótatészta, megfordítjuk, és a tetejéből kb. 1cm vastag szeletet levágunk, ez lesz majd a torta teteje. A tészta belsejét kiszedjük, úgy hogy kb. 1cm perem maradjon a szélén és az alján is hagyjunk valamennyit.
A töltelékhez a tojást a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaóport és a kávét, majd folyamatos keverés közben felmelegítjük, amíg majdnem elkezd forrni. Ekkor levesszük a tűzről, gyakori kevergetéssel kihűtjük. Még langyosan belekeverjük a vajat, majd a kiszedegetett tortabelsőt, a darált diót és a rumot.
2dl tejbe belekeverünk egy kevés rumot vagy aromát. Gyors mozdulatokkal belemártjuk a babapiskótákat, és rögtön ki is vesszük, mert nagyon könnyen és hamar elázik. Darabokra tördelve a töltelékhez adjuk.
A maradék tejet egy ecsettel a kikapargatott torta belsejére és oldalára csepegtetjük/kenjük.
Az üres tortába beletesszük a tölteléket, egyenletesen elsimítjuk benne, majd ráillesztjük a levágott darabot. Langyosra melegítjük és simára keverjük a lekvárt és rákenjük a torta tetejére.
Végül cukormázzal leöntjük a tortát, ha lehet jó bőven, hogy lefolyjon az oldalán, így lesz teljesen befedve.
Tetszés szerint díszíthetjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Egy éjszakát ajánlatos hűtőbe rakni, addig jól megdermed és az ízek is jobban összeérnek.

PUNCSTORTA

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Torták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Bory mama
Diós piskóta, vaníliás diós krémmel
Diós piskóta, vaníliás diós krémmel

A tojások fehérjéből a cukorral kemény habot verünk és fokozatosan hozzáadjuk a tojássárgáját is. Lassan hozzáadjuk a vizet, az olajat és a száraz alapanyagokat is. Legyünk óvatosa...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Pitetorta
Pitetorta

A tészta hozzávalóiból omlós tésztát gyúrunk, amivel egyenletesen-vékonyan kibélelünk egy kapcsos tortaformát (az oldalár is jusson). Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk,...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Sára
Vegán csokitorta
Vegán csokitorta

Add all of the dry ingredients to a large bowl and whisk together. In a separate medium-sized bowl, whisk together all of the wet ingredients. Pour the wet ingredients into the d...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Oroszkrém torta
Oroszkrém torta

A PISKÓTÁT egy 23-24 cm-es karikában készítsük el, közben áztassuk be a mazsolát a rumba. A PUNCSLÉHEZ daráljuk finomra a narancshéjat és állítsuk össze a puncslevet. A SÁRGAKR...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk