35 dkg liszt
20 dkg vaj (v. margarin)
1 dkg élesztő kevés tejben, pici cukorral felfuttatva
1 ek. cukor
1 cs. vaníliáscukor
1 kk. szódabikarbóna
1 egész tojás + 1 tojás sárgája
Töltelék:
25-30 dkg darált dió
25-30 dkg porcukor
1 üveg baracklekvár (de kiváló a meggy-, alma- v. szilvalekvár is)
Máz:
10 dkg tortabevonó, 1-2 ek olaj
A lisztet a vajjal (v. margarinnal) elmorzsolunk, hozzáadunk 1 dkg – kevés tejben felfuttatott élesztőt, 1 kk szódabikarbónát, 1 ek cukrot, 1 cs vaníliát, 1 egész tojást és egynek a sárgáját. Jól kidolgozzuk és 3 részre osztjuk, nagyon vékonyra sodorjuk. Az első lapot beletesszük egy sütőpapírral bélelt tepsibe (akár gáztepsibe is), megkenjük baracklekvárral (de csináltam már meggy-, szilva- és almalekvárral is).
A darált diót összekeverünk a porcukorral. Felét rászórjuk a lekvárral megkent lapra, rátesszük a második lapot, azt is megkenjük lekvárral és meghintjük a cukros dióval. A harmadik lap következik. Fél órát pihentetjük, azután sütjük.
Ha kihűlt, csokimázzal leöntjük (gőz fölött felolvasztunk 10 dkg tortabevonót, hozzáadunk 1-2 ek olajat és a sütire kenjük).
Először a krémet készítjük el. A vaníliás pudingot 2 dl hideg tejjel és a kristálycukorral simára keverjük. A tejet feltesszük forrni, majd beletesszük a pudingot és folyamatos k...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: 160 fokra melegítjük elő a sütőt. Egy 20 cm x 20 m-es sütőtálat kibélelünk sütőpapírral. Elválasztjuk a tojásokat. A tojásfehérjét felverjük habnak. Félretess...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA megtöltött lapokat egy éjjelre hűvös helyen pihenni hagyjuk, hogy megpuhuljanak. Másnap tökéletesen szeletelhető.
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Nehéz