35 dkg liszt
20 dkg vaj (v. margarin)
1 dkg élesztő kevés tejben, pici cukorral felfuttatva
1 ek. cukor
1 cs. vaníliáscukor
1 kk. szódabikarbóna
1 egész tojás + 1 tojás sárgája
Töltelék:
25-30 dkg darált dió
25-30 dkg porcukor
1 üveg baracklekvár (de kiváló a meggy-, alma- v. szilvalekvár is)
Máz:
10 dkg tortabevonó, 1-2 ek olaj
A lisztet a vajjal (v. margarinnal) elmorzsolunk, hozzáadunk 1 dkg – kevés tejben felfuttatott élesztőt, 1 kk szódabikarbónát, 1 ek cukrot, 1 cs vaníliát, 1 egész tojást és egynek a sárgáját. Jól kidolgozzuk és 3 részre osztjuk, nagyon vékonyra sodorjuk. Az első lapot beletesszük egy sütőpapírral bélelt tepsibe (akár gáztepsibe is), megkenjük baracklekvárral (de csináltam már meggy-, szilva- és almalekvárral is).
A darált diót összekeverünk a porcukorral. Felét rászórjuk a lekvárral megkent lapra, rátesszük a második lapot, azt is megkenjük lekvárral és meghintjük a cukros dióval. A harmadik lap következik. Fél órát pihentetjük, azután sütjük.
Ha kihűlt, csokimázzal leöntjük (gőz fölött felolvasztunk 10 dkg tortabevonót, hozzáadunk 1-2 ek olajat és a sütire kenjük).
Tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 2 lapot sütünk belőle sütőpapírral bélelt közepes tepsibe 180 fokon 25 perc alatt. Sárga krémhez a tejet, a pudingot, a lisztet és a vizet összek...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA két csomag pudingport a 2 ek lisztet és a cukrot egy tálba készítem, és apránként elvéve a kimért 5 dl tejből, csomómentesre keverem. A maradék tejet egy edényben melegítem, maj...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1. A tésztához a tojások fehérjét, a cukrot, vaniliás cukrot habosra verjük. A tojások sárgáját egyesével hozzáverjük. 2. Másik tálba a lisztet, sütőport, vaniliás pudingport öss...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTészta: A tojások sárgáját a cukorral és a csipet sóval habosra keverjük, majd összedolgozzuk a sütőporos liszttel és fakanállal óvatosan összedolgozzuk a tojás fehérjéből készíte...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű