menu

Családireceptkönyv.hu

Tárkonyos, tejfölös húsgombócleves


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


250 g darált hús
1/2 zsemle vagy 1/2 szelet kenyér
2 evőkanál zsemlemorzsa
1 tojás
néhány szál petrezselyemzöld

étolaj vagy zsír
1 evőkanál liszt
1/2 vöröshagyma
1 szál sárgarépa
1 szál gyökér
1 szelet zeller
1 púpos teáskanál őrölt pirospaprika
szárított vagy friss tárkony
2-3 evőkanál tejföl (vagy ízlés szerint)

bors

Elkészítés:


A zsemlét vízbe áztatjuk, a petrezselyemzöldet felaprítjuk.
A darált húshoz tesszük a kinyomkodott, szétmorzsolt zsemlét, a petrezselyemzöldet, tojást, 1 kávéskanál sót, őrölt borsot. Villával összedolgozzuk egyneműre. Annyi zsemlemorzsát gyúrjunk hozzá, hogy még lágy, formázható legyen.

A zellert, gyökeret és répát karikára vágjuk, a vöröshagymát felaprítjuk.
A hagymát a forró zsiradékon dinsztelni kezdjük, félidőben hozzáadjuk a felaprított zöldségeket is, és pár percig együtt dinszteljük. Rátesszük a lisztet, átpirítjuk, majd a tűzről félrehúzva hozzáadjuk a pirospaprikát, azzal is átkeverjük. Egy bögre hideg vízzel felengedve csomómentesre keverjük.
Kb. 2 literre kiegészítjük, sózzuk és felforraljuk.

A darált húsból diónyi gombócokat formálunk és a forrásban lévő levesbe tesszük. Kb. félórát lassú tűzön főzzük.

A tejfölt 1/2 dl leveslével csomómentesre elkeverjük, a levesbe öntjük. Beletesszük a tárkonyt is (ízlés szerint - én egy kávéskanál szárítottat szoktam), és 2 perc alatt készre forraljuk.
Aki szereti, tálaláskor még citromlével, ecettel tovább savanyíthatja.

Tárkonyos, tejfölös húsgombócleves

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Erika
Sajtgombócleves
Sajtgombócleves

Reszeljük le a sajtot, majd keverjük össze a puha vajjal, a liszttel és a felvert tojással, sózzuk. Miután jól összekevertük és összeállt a massza tegyük hűtőbe 30 percre. Tisztíts...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Római köményes céklaleves recept
Római köményes céklaleves recept

A hagymát megdinszteljük. Rászórjuk a római köményt és a zúzott fokhagymát. 1-2 percig együtt kavargatjuk, amíg a római kömény illatozni kezd. Hozzáadjuk a céklát...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
Parasztgulyás recept
Parasztgulyás recept

A vöröshagymát, a fokhagymát, és a szalonnát vágjuk fel apróra. 2. Lépés A krumplit vágjuk kisebb kockákra, a sárgarépát vékonyan szeleteljük fel. A paradicsomot vágjuk cikkekr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Korhelyleves gazdagon
Korhelyleves gazdagon

A savanyú káposztát vízben jól átmossuk, utána 2 liter hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a debrecenit, a csülköt, a kockára vágott szalonnát. Sóval ízesítjük, és puhára főzz...

Elkészítési idő: 100 min
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk