Családireceptkönyv.hu

Csikós tokány recept


Írta:

Elk. idő: 125 perc
Adag: 90 perc
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


30 dkg kolozsvári szalonna
1 kg sertés lapocka
3 nagyobb fej hagyma (400-450 g)
2 ek. zsír vagy olaj
4 gerezd fokhagyma
3 tk. pirospaprika
3 ek. paszírozott paradicsom (passata) vagy 1 érett paradicsom vagy 1/2 ek. sűrített paradicsom
2 csipet bors (ízlés szerint lehet több is)
3/4 tk. só
200 g tejföl
1,5 ek. liszt

Elkészítés:


Vágd csíkokra a kolozsvári szalonnát és a húst, apróra a hagymát és a fokhagymát.
2. 2 evőkanál zsírban vagy olajban pirítsd meg a szalonnát nagy lángon.
3. A szalonna megmaradt zsírjában pirítsd a hagymát kb. 3 percig.
4. Add hozzá a fokhagymát, és ezzel már csak fél percig pirítsd.
5. Vedd le a tűzről, keverd el benne a pirospaprikát, és add hozzá a húst.
6. Pirítsd a húst 3-4 percig, amíg minden oldala kifehéredik, és egy kicsit levet enged.
7. Öntsd fel fél liter vízzel, sózd és borsozd, valamint add hozzá a passzírozott vagy egész paradicsomot.
8. Lassú tűzön, fedő nélkül, időnként megkeverve főzd kb. 75-90 percig, amíg a hús megpuhul.
9. Ha a hús puha, készíts habarást. Egy tálban keverd össze a tejfölt és a lisztet és adj hozzá néhány evőkanálnyit a hús szaftjából.
10. Vedd le a húst a tűzről, öntsd bele a tejfölös habarást és keverd jól el. Tedd vissza a tűzre, forrald be, és gyakran megkeverve főzd még 4-5 percig.

Trükkök, tippek, praktikák:


A csikós tokány talán az egyik legismertebb és legkedveltebb tokány recept. Pirospaprikával és tejföllel készül, így tulajdonképpen sokkal inkább hasonlít egyfajta paprikásra, mint a többáltalában paprika nélkül készített – tokányra.i – De talán éppen ezért, a mára hagyományossá vált paprikás-tejfölös ízvilág miatt kedveljük annyira. Egy szó mint száz, a csikós tokány nagyon finom, nagyon kiadóüs étel, és elkészíteni is egyszerű.

Csikós tokány recept

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Rakott tarhonya kolbásszal és tojással
Rakott tarhonya kolbásszal és tojással

Kát kanál forró zsírban vagy olajban megpirítunk egy közepes fej, apró kockára vágott vöröshagymát és fél kiló tarhonyát. Amikor rózsaszínű a tarhonya, megsózzuk, és annyi vízzel ö...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sajtszószban sült baconos újkrumpli
Avatar Nagy Magdolna Kedvelnék
Sajtszószban sült baconos újkrumpli

Az újkrumplit alaposan dörzsöljük át, mossuk meg, daraboljuk fel, és sós vizben 10 perec alatt főzzük elő. Az apróra kockázott szalonnát süssük zsírjára. A tejszint egy lábosban ke...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Jucus
Töltött padlizsán
Töltött padlizsán

1. A padlizsánt kettévágjuk, a belsejét kikaparjuk, kb 0,5-1 cm húsát hagyunk benne. 2. A hagymát megdinszteljük, hozzá adjuk a darált húst, fehéredésig pirítjuk majd hozzáadjuk a...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Jolánka
Székelykáposzta kuktában
Székelykáposzta kuktában

A hús először hosszanti csíkokra, majd kockákra vágom (kb.4*4 cm-esre). A hagymát, a paprikát és paradicsomot apróra vágom, a zsiradékkal és a hússal együtt belerakom a kuktába....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk