menu

Családireceptkönyv.hu

Csikós tokány recept


Írta:

Elk. idő: 125 perc
Adag: 90 perc
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


30 dkg kolozsvári szalonna
1 kg sertés lapocka
3 nagyobb fej hagyma (400-450 g)
2 ek. zsír vagy olaj
4 gerezd fokhagyma
3 tk. pirospaprika
3 ek. paszírozott paradicsom (passata) vagy 1 érett paradicsom vagy 1/2 ek. sűrített paradicsom
2 csipet bors (ízlés szerint lehet több is)
3/4 tk. só
200 g tejföl
1,5 ek. liszt

Elkészítés:


Vágd csíkokra a kolozsvári szalonnát és a húst, apróra a hagymát és a fokhagymát.
2. 2 evőkanál zsírban vagy olajban pirítsd meg a szalonnát nagy lángon.
3. A szalonna megmaradt zsírjában pirítsd a hagymát kb. 3 percig.
4. Add hozzá a fokhagymát, és ezzel már csak fél percig pirítsd.
5. Vedd le a tűzről, keverd el benne a pirospaprikát, és add hozzá a húst.
6. Pirítsd a húst 3-4 percig, amíg minden oldala kifehéredik, és egy kicsit levet enged.
7. Öntsd fel fél liter vízzel, sózd és borsozd, valamint add hozzá a passzírozott vagy egész paradicsomot.
8. Lassú tűzön, fedő nélkül, időnként megkeverve főzd kb. 75-90 percig, amíg a hús megpuhul.
9. Ha a hús puha, készíts habarást. Egy tálban keverd össze a tejfölt és a lisztet és adj hozzá néhány evőkanálnyit a hús szaftjából.
10. Vedd le a húst a tűzről, öntsd bele a tejfölös habarást és keverd jól el. Tedd vissza a tűzre, forrald be, és gyakran megkeverve főzd még 4-5 percig.

Trükkök, tippek, praktikák:


A csikós tokány talán az egyik legismertebb és legkedveltebb tokány recept. Pirospaprikával és tejföllel készül, így tulajdonképpen sokkal inkább hasonlít egyfajta paprikásra, mint a többáltalában paprika nélkül készített – tokányra.i – De talán éppen ezért, a mára hagyományossá vált paprikás-tejfölös ízvilág miatt kedveljük annyira. Egy szó mint száz, a csikós tokány nagyon finom, nagyon kiadóüs étel, és elkészíteni is egyszerű.

Csikós tokány recept

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Villámgyors zöldséges-tejszínes csirkemell
Villámgyors zöldséges-tejszínes csirkemell

Elkészítése: 1. Egy nagyobb serpenyőben vagy lábasban olajat hevítünk, majd ráhelyezzük az előzőleg már megsózott, megborsozott csirkemell szeleteket. Mindkét oldalukat 5-5 percig...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Sonkás-sajtos lepény
Sonkás-sajtos lepény

Készítsük el a tésztát. Lehetőleg minden összetevő legyen jó hideg. Dolgozzuk össze egy konyhai keverőgépben,sózzuk, borsozzuk. Vigyázzunk, ne dolgozzuk túl, végezzünk vele hamar....

Elkészítési idő: kör alakú!
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Anita
TOJÁSRÁNTOTTA
TOJÁSRÁNTOTTA

A fott krumplit meghamoztam es felszeleteltem,a hagymat is, szinten felszeleteltem,a paprikat kockakra vagtam Egy talban,villaval felvertem a tojasokat es fuszereztem... Serpenyo...

Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Toroskáposzta
Toroskáposzta

A húst felkockázom.Egy nagyobb edényben kezdem el főzni.Teszek rá,fokhagymát bőségesen,sót és borsot,babérlevelet.Én 2 levelet morzsoltam bele. Míg fő ,beáztatjuk a savanyú káposz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk