Az ilyen módon készített vajkrémek közül kettőt emelnék ki, melyeket számos süteményben használAranykrém:
Hozzávalók:
800g vaj
120g tojássárgája
100g pudingpor
700g cukor
egy csipet vaníliás cukorKlasszikus csokoládés doboskrém:
Hozzávalók:
1000g vaj
600g egész tojás
500g kristálycukor
egy csipet vaníliás cukor
400g csokoládé
1000ml tejnak és nagyon közkedveltek.Párizsi krém:
Hozzávalók:
1000g vaj
1000g cukor
700ml tejszín
400g kakaópor
Elkészítés:
A pudingkrémnél leírtak szerint főzünk egy sűrű pudingot, még melegen hozzákeverjük a vaj 1/3-ad részét, majd kihűlésig simára keverjük. A maradék vajat kihabosítjuk, majd elegyítjük a pudingkrémmel.
Elkészítés:
A tojásokat a kristálycukorral és a vaníliás cukorral vízgőz felet csípősre melegítjük, majd kihűlésig habbá verjük. Hozzáadjuk az olvasztott csokoládét és elegyítjük a kihabosított vajjal.
Léteznek még ún. tartós töltelékek, amik ugyan hivatalosan külön kategóriába tartoznak mégis vaj alapúak, ezért ide sorolnám őket. Két krémet, a párizsi- és a rokokó krémet emelnék ki, melyek nagyon intenzív csokoládés ízűek, emiatt nagyon népszerűek, sok készítményben előfordulnak.Elkészítés:
A tejszínt a cukorral sűrűre felfőzzük, hozzáadjuk az átszitált kakaóport és a vaj negyedrészét. Alaposan elkeverjük, majd valamilyen hideg felületen pl. márványlap, fémtepsi letáblázzuk. A táblázás során nemcsak lehűl az alapunk, hanem szépen be is sűrűsödik. Ezután ezt a masszát adjuk a kihabosított vajhoz.
A Rokokó krém a párizsi krém és az alapvajkrém egy-egy arányú keveréke.
Néhány vajkrémmel, főzött krémmel töltött sütemény:
sárgakrém: képviselőfánk, krémes, somlói galuska
aranykrém: sakkszelet, jojófánk, gyümölcskosárka
pudingkrém: gyümölcsös blundel, barackos papucs
párizsi krém: marcipánszelet, royal torta, burgonyamignon, tátracsúcs
rokokó krém: rokokó torta, stefánia torta, piramis szelet
doboskrém: dobostorta, dobos tekercs
A liszthez adjuk a sütőport, a vaníliáscukrot, a fahéjat, beleszitáljuk a kakaóport és a porcukrot, majd elkeverjük Elmorzsoljuk benne a margarint, majd hozzáadjuk a 4 tojássárgájá...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű2007. Ország Tortája Hozzávalók egy 16 szeletes, 24 cm átmérőjű tortaformához: A piskótához: -12,5 dkg margarin, -3,75 dkg porcukor, -5 dkg tojás sárgája, -17,5 dkg tojás...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojások fehérjét habbá verjük, a sárgáját a cukorral habosra keverjük és hozzáadjuk a cukrot, a lisztet, a kakaóport és a kávéport, majd a vizet. Ezt követően összekeverjük az eg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához a tojásfehérjét a cukorral felverjük, közben a tojássárgát, valamint a vizet belerakjuk és jól felverjük. Ezután a lisztet a dióval és a szódabikarbónával óvatosan hozz...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű