Családireceptkönyv.hu

Sós karamellás sajttorta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Sós karamell:
300 g cukor
4 evőkanál víz
1.5 dl magas zsírtartalmú tejszín
1 púpozott kávéskanál só
100 g vaj

A sajttorta
Az alaphoz
1 csomag, 240 grammos Győri édes zabkeksz
3 evőkanál cukor
100 g olvasztott vaj
igény szerint 100 g étcsokoládé apróra darabolva

Krémhez:
750 g philadelphia krémsajt
150 g porcukor
1 zacskó vaníliáscukor
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
3 dl tejszín
3 egész tojás
2 púpozott teáskanál keményítő

Elkészítés:


A legjobb édesség egy könnyű nyárvégi estére. Egyszerűen függő vagyok, elmondani nem lehet, hogy mennyire várja a család, hogy végre elkészüljön ez a csúcs édesség! A különleges extrát a sós karamell adja, így ezzel is kezdünk. Tudom, nem olcsó az alapanyag hozzá, de ez a kényeztetés megéri.
Sós karamell:
300 g cukor
4 evőkanál víz
1.5 dl magas zsírtartalmú tejszín
1 púpozott kávéskanál só
100 g vaj
Egy vastag aljú lábasban elkezded melegíteni a cukrot a vízzel. Kavargasd folyamatosan. Először felhabzik, a cukor elolvad, majd szépen lassan elkezd karamellizálódni, sötétedik a színe. Ne nagy lángon csináld, inkább vedd lejjebb, mert könnyen leég. Amikor szép sötétbarna, akkor húzd le a tűzhelyről, és nagyon lassan, szinte cseppenként add hozzá a tejszínt. Előfordulhat, hogy ettől visszahűl és kristályosodni kezd, de semmi gond, tedd vissza a tűzhelyre, és kavargasd. Mehet bele a só is, majd a legvégén a kockázott hideg vaj. Ettől lesz selymes a krém. Hűtsd ki, majd tálalásnál locsold rá a tortára
A sajttorta
Az alaphoz
1 csomag, 240 grammos Győri édes zabkeksz
3 evőkanál cukor
100 g olvasztott vaj
igény szerint 100 g étcsokoládé apróra darabolva
Törd össze a kekszet és az összes hozzávalóval kavard el. Egy kapcsos tortaforma aljába simítsd bele, majd egy vastag falú, egyenes aljú pohárral tömörítsd össze, mehet a hűtőbe.
A krémhez
Krémhez:
750 g philadelphia krémsajt
150 g porcukor
1 zacskó vaníliáscukor
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
3 dl tejszín
3 egész tojás
2 púpozott teáskanál keményítő
Lehetőleg szoba-hőmérsékletű sajtkrémmel dolgozz. Mindent bele. De tényleg. Egy a lényeg, hogy szitáld át a porcukrot, majd alaposan dolgozd át a krémet egy habverővel. Öntsd a keksz alapra, kicsit rázogasd meg, hogy mindenhol egyforma vastag legyen. A tortaforma alját bugyoláld be több rétegnyi alufóliával, majd tedd egy tepsibe. Forró vízzel töltsd fel a tortaforma széléig a tepsit, majd mehet 50 percre a sütőbe. Akkor van kész, ha kicsit barnul, de remegős a közepe. Öntsd ki a vizet, tedd vissza a tortát és hagyd résnyire nyitva a sütőajtót, így hűl ki repedés nélkül a torta. Tálaláskor szeleteld, öntsd rá a sós karamell, szórd meg tört pörkölt mogyoróval.

Sós karamellás sajttorta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Krémes sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Krisztina
Méteres kalács
Méteres kalács

5 tojássárgáját 25 dkg cukorral kikeverjük. 1 dl étolajat vagy 10 dkg vajat, 1 dl langyos vizet lassan hozzáadjuk, és végül 25 dkg lisztet, ¾ csomag sütőport és az 5 tojás keményre...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: ani44
Csokis kókusztalp
Csokis kókusztalp

A tészta hozzávalóit összekeverjük, jól kidolgozzuk, sütőpapírral fedett tepsibe öntjük (23 × 38 cm), és 180°C-ra előmelegített sütőben megsütjük. A krémhez a tejet a pudingporo...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Somlói galuska
Somlói galuska

Lehetőleg előző nap beáztatjuk a rumba a mazsolát és megdaráljuk a diót. A piskóta elkészítéséhez a tojások fehérjét a cukor hozzáadásával kemény habbá verjük, hozzákeverjük a sárg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kitti
Hólabda
Hólabda

◾️A tojásokat kettéválasztjuk. ◾️A sárgáját az édesítővel és a vízzel habosra keverjük. (Legmagasabb fokozaton, kb. 5 percig.) ◾️A liszteket, a sütőporral átszitáljuk és fokozato...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk