Sós karamell:
300 g cukor
4 evőkanál víz
1.5 dl magas zsírtartalmú tejszín
1 púpozott kávéskanál só
100 g vaj
A sajttorta
Az alaphoz
1 csomag, 240 grammos Győri édes zabkeksz
3 evőkanál cukor
100 g olvasztott vaj
igény szerint 100 g étcsokoládé apróra darabolva
Krémhez:
750 g philadelphia krémsajt
150 g porcukor
1 zacskó vaníliáscukor
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
3 dl tejszín
3 egész tojás
2 púpozott teáskanál keményítő
A legjobb édesség egy könnyű nyárvégi estére. Egyszerűen függő vagyok, elmondani nem lehet, hogy mennyire várja a család, hogy végre elkészüljön ez a csúcs édesség! A különleges extrát a sós karamell adja, így ezzel is kezdünk. Tudom, nem olcsó az alapanyag hozzá, de ez a kényeztetés megéri.
Sós karamell:
300 g cukor
4 evőkanál víz
1.5 dl magas zsírtartalmú tejszín
1 púpozott kávéskanál só
100 g vaj
Egy vastag aljú lábasban elkezded melegíteni a cukrot a vízzel. Kavargasd folyamatosan. Először felhabzik, a cukor elolvad, majd szépen lassan elkezd karamellizálódni, sötétedik a színe. Ne nagy lángon csináld, inkább vedd lejjebb, mert könnyen leég. Amikor szép sötétbarna, akkor húzd le a tűzhelyről, és nagyon lassan, szinte cseppenként add hozzá a tejszínt. Előfordulhat, hogy ettől visszahűl és kristályosodni kezd, de semmi gond, tedd vissza a tűzhelyre, és kavargasd. Mehet bele a só is, majd a legvégén a kockázott hideg vaj. Ettől lesz selymes a krém. Hűtsd ki, majd tálalásnál locsold rá a tortára
A sajttorta
Az alaphoz
1 csomag, 240 grammos Győri édes zabkeksz
3 evőkanál cukor
100 g olvasztott vaj
igény szerint 100 g étcsokoládé apróra darabolva
Törd össze a kekszet és az összes hozzávalóval kavard el. Egy kapcsos tortaforma aljába simítsd bele, majd egy vastag falú, egyenes aljú pohárral tömörítsd össze, mehet a hűtőbe.
A krémhez
Krémhez:
750 g philadelphia krémsajt
150 g porcukor
1 zacskó vaníliáscukor
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
3 dl tejszín
3 egész tojás
2 púpozott teáskanál keményítő
Lehetőleg szoba-hőmérsékletű sajtkrémmel dolgozz. Mindent bele. De tényleg. Egy a lényeg, hogy szitáld át a porcukrot, majd alaposan dolgozd át a krémet egy habverővel. Öntsd a keksz alapra, kicsit rázogasd meg, hogy mindenhol egyforma vastag legyen. A tortaforma alját bugyoláld be több rétegnyi alufóliával, majd tedd egy tepsibe. Forró vízzel töltsd fel a tortaforma széléig a tepsit, majd mehet 50 percre a sütőbe. Akkor van kész, ha kicsit barnul, de remegős a közepe. Öntsd ki a vizet, tedd vissza a tortát és hagyd résnyire nyitva a sütőajtót, így hűl ki repedés nélkül a torta. Tálaláskor szeleteld, öntsd rá a sós karamell, szórd meg tört pörkölt mogyoróval.
Először a barna lapokat sütjük meg. A lisztben elmorzsoljuk a vajat. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és összegyúrjuk. 2 részre osztjuk, kinyújtjuk egyesével és lisztezett tepsi hátán...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA pudingot felfőzzük a tejjel és a vanílíáscukorral. Amikor langyosra hűlt, elkeverjük a cukorral habosra kevert vajjal, majd az egészet jól kihabosítjuk.
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA túróból, vajból, porcukorból és vaníliacukorból elkészítjük a tölteléket. (ha a krém nem állna össze, tejfölt vagy akár pudingot is adhatunk hozzá) Recept elkészítése Háztartási...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA tojásfehérjéket a cukorral géppel felverjük. Hozzáadjuk az étolajat, a sütőporos lisztet, zsemlemorzsát és a vágott diót, ezt már kézzel keverjük el. Sütőpapírral b...
Elkészítési idő: 60 Nehézség: Közepes