Sós karamell:
300 g cukor
4 evőkanál víz
1.5 dl magas zsírtartalmú tejszín
1 púpozott kávéskanál só
100 g vaj
A sajttorta
Az alaphoz
1 csomag, 240 grammos Győri édes zabkeksz
3 evőkanál cukor
100 g olvasztott vaj
igény szerint 100 g étcsokoládé apróra darabolva
Krémhez:
750 g philadelphia krémsajt
150 g porcukor
1 zacskó vaníliáscukor
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
3 dl tejszín
3 egész tojás
2 púpozott teáskanál keményítő
A legjobb édesség egy könnyű nyárvégi estére. Egyszerűen függő vagyok, elmondani nem lehet, hogy mennyire várja a család, hogy végre elkészüljön ez a csúcs édesség! A különleges extrát a sós karamell adja, így ezzel is kezdünk. Tudom, nem olcsó az alapanyag hozzá, de ez a kényeztetés megéri.
Sós karamell:
300 g cukor
4 evőkanál víz
1.5 dl magas zsírtartalmú tejszín
1 púpozott kávéskanál só
100 g vaj
Egy vastag aljú lábasban elkezded melegíteni a cukrot a vízzel. Kavargasd folyamatosan. Először felhabzik, a cukor elolvad, majd szépen lassan elkezd karamellizálódni, sötétedik a színe. Ne nagy lángon csináld, inkább vedd lejjebb, mert könnyen leég. Amikor szép sötétbarna, akkor húzd le a tűzhelyről, és nagyon lassan, szinte cseppenként add hozzá a tejszínt. Előfordulhat, hogy ettől visszahűl és kristályosodni kezd, de semmi gond, tedd vissza a tűzhelyre, és kavargasd. Mehet bele a só is, majd a legvégén a kockázott hideg vaj. Ettől lesz selymes a krém. Hűtsd ki, majd tálalásnál locsold rá a tortára
A sajttorta
Az alaphoz
1 csomag, 240 grammos Győri édes zabkeksz
3 evőkanál cukor
100 g olvasztott vaj
igény szerint 100 g étcsokoládé apróra darabolva
Törd össze a kekszet és az összes hozzávalóval kavard el. Egy kapcsos tortaforma aljába simítsd bele, majd egy vastag falú, egyenes aljú pohárral tömörítsd össze, mehet a hűtőbe.
A krémhez
Krémhez:
750 g philadelphia krémsajt
150 g porcukor
1 zacskó vaníliáscukor
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
3 dl tejszín
3 egész tojás
2 púpozott teáskanál keményítő
Lehetőleg szoba-hőmérsékletű sajtkrémmel dolgozz. Mindent bele. De tényleg. Egy a lényeg, hogy szitáld át a porcukrot, majd alaposan dolgozd át a krémet egy habverővel. Öntsd a keksz alapra, kicsit rázogasd meg, hogy mindenhol egyforma vastag legyen. A tortaforma alját bugyoláld be több rétegnyi alufóliával, majd tedd egy tepsibe. Forró vízzel töltsd fel a tortaforma széléig a tepsit, majd mehet 50 percre a sütőbe. Akkor van kész, ha kicsit barnul, de remegős a közepe. Öntsd ki a vizet, tedd vissza a tortát és hagyd résnyire nyitva a sütőajtót, így hűl ki repedés nélkül a torta. Tálaláskor szeleteld, öntsd rá a sós karamell, szórd meg tört pörkölt mogyoróval.
A meggyet egy szitában jól lecsepegtetjük, levét felfogjuk. A kekszet a meggylével meglocsoljuk és legalább fél napra hűtőszekrénybe tesszük. Többször megkeverjük úgy, hogy a keksz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA porcukrot,rumaromát ,lekvárt ,kakaóval és a darált keksszel kikeverjük,tej hozzáadásával nyújtható tésztát készítünk..Sütő papíron nyújtjuk,kókuszreszelékkel szórjuk.,négy részre...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet összekeverjük a sütőporral, a cukorral, a kakaóporral. Ezt a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, és kevés tejföllel jól nyújtható tésztát gyúrunk. Két részre...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítése: A tészta elkészítése: A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a tojássárgákat és az olvasztott vajat. A lis...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű