A laphoz:
20 dkg finomliszt
6 dkg olvasztott méz
6 dkg porcukor
2 dkg vaj
2 tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna
A tésztához:
30 dkg aprított dió
8 tojásfehérje
30 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
4 evőkanál savanykás baracklekvár
A krémhez:
8 tojássárgája
10 evőkanál cukor
5 dl tej
3 evőkanál liszt
1 csomag vaníliás pudingpor
30 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
A mézes lap lekenéséhez:
2 evőkanál baracklekvár
A krém tetejére:
5 dl habtejszín
5 dkg csokireszelék
A lap hozzávalóit összegyúrjuk és egy sütőpapírral fedett nagy gáztepsiben világosra sütjük. A tetejét villával megszurkáljuk, hogy fel ne púposodjon (180°C-on, 10-12 perc).
A habtésztához egy ugyanakkora tepsit sütőpapírral kibélelünk és az aprított diót beleszórjuk. 180°C-ra előmelegített sütőben egy kissé megpörköljük. Közben megkevergetjük, de vigyázzunk arra, hogy szép, kellemes aranyszíne legyen! A tojásfehérjéket a cukrokkal kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a baracklekvárt. Ezt a lekváros kemény habot szépen rásimítjuk a pörkölt dióra és 180°C-on 10-15 perc alatt megsütjük.
A krém hozzávalóit a vaj kivételével simára keverjük és sűrűre felfőzzük, majd kihűtjük és a vajjal habosra keverjük.
A sütemény összeállítása:
A mézes lapot lekvárral vékonyan lekenjük, majd rásimítjuk a krém 1/3 részét. A krémre tesszük a habtésztát úgy, hogy a diós felülete kerüljön felülre. Erre simítjuk a maradék krémet, majd a krémre a keményre vert tejszínt. A tetejét csokireszelékkel szórjuk meg.
A sütemény nagyon finom, bármely ünnepi asztalon megállja a helyét. A receptet Császár Etától kaptam, nagy köszönet jár érte.
A porcukrot kikavarjuk a forró vízzel, egyenként hozzáadva a tojások sárgáját. A liszttel elkeverjük a sütőport és a kakaót, majd a cukros masszához adjuk, végül óvatosan beleforga...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojások sárgáját a porcukorral habosra verjük, a tojásfehérjét pedig habbá. A kakaóport elkeverjük a vízzel és beledolgozzuk a habos tojás sárgába. Beleszitáljuk a sütőporral elk...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA pudingporokat 0,5 l tejjel és 3 evőkanál cukorral elkészítjük. Ha langyosra hűltek, fele-fele arányban belekeverjük a gyümölcsöket. Egy tál alját kirakjuk a rumba áztatott kek...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA krémet felezem egy másikba 1 ek kakaópor. A piskótát félüveg mogyorókrémmel megkenem, rá a vaníliás krém. Erre háztartási kekszet tejbe mártani (gyorsan rá a tésztára. ) Er...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Közepes