Családireceptkönyv.hu

Duna - hullám


Írta:

Elk. idő: 45 perc
Adag: 6 főre
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


(egy 25x25cm-es tepsihez, nekem ebből a mennyiségből 20 nagyobb szelet jött ki)

a tésztához:

200g margarin
100g kristálycukor
egy csomag vaníliás cukor
5db egész tojás
egy citrom lereszelt héja
300g liszt
egy csipet só
1 csomag sütőpor
2-3 evőkanálnyi cukrozatlan kakaópor
1-2 evőkanálnyi rum/sütőrum
1 üveg magozott meggybefőtt

a krémhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
40g kristálycukor
5dl tej
150g margarin
2-3 evőkanálnyi porcukor

a mázhoz:
200g étcsokoládé
néhány evőkanálnyi étolaj

Elkészítés:


Első lépésként a tésztához a puha margarint a kristálycukorral és a vaníliás cukorral alaposan kihabosítom, majd hozzáreszelem a citromhéjat is. A tojásokat egyenként adom hozzá, közben folyamatosan keverem a robotgéppel. A lisztet átszitálom, hozzáadom a csipet sót és a sütőport majd összekeverem a száraz anyagokat. Ezután fogom a margarinos-tojásos alapot és robotgéppel kanalanként eldolgozom benne a lisztes keveréket. Ha megvagyok vele a tészta felét egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöm és elegyengetem benne. A massza másik feléhez hozzáadom az átszitált kakaóport és a rumot, majd ezeket is alaposan elkeverem benne. A kakaós részt ráöntöm a sima tésztára, eloszlatom rajta, majd egy-két helyen kicsit összekeverem őket. A meggyet alaposan lecsöpögtetem és teleszórom vele a tészta tetejét, picit bele is lehet nyomkodni. 180fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 25-30perc alatt készre sütöm. Természetesen tűpróbával ellenőrizhető, hogy teljesen átsült e már a tészta. Miután készen van hagyom teljesen kihűlni.

A krémhez a vaníliás pudingport néhány evőkanál tejjel és a kristálycukorral kikeverem. A maradék tejet egy kisebb nyeles lábasban forrásig hevítem, majd hőkiegyenlítéssel hozzáadom a pudingos keveréket. Kézi habverővel folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzöm a pudingot. A pudingnak is teljesen ki kell hűlnie mielőtt tovább dolgozunk vele, ezért hideg vízbe állítva, vagy valami hideg felületen sűrűn kevergetve kezdem kihűteni. Ha már nem tűzforró egy folpackot simítok a puding felületére, így nem fog megbőrösödni és nyugodtan be lehet tenni a hűtőbe hogy teljesen kihűljön.
A margarint a porcukorral szintén kihabosítom és a hideg pudingot kanalanként hozzákeverem a robotgéppel. Az elkészült krémet a meggyes piskóta tetejére terítem és hagyom hogy megdermedjen rajta, lehet akár egy éjszakát is a hűtőben pihentetni.

A csokimázhoz az étcsokoládét kockákra töröm és vízfürdő felett vagy mikróban megolvasztom, majd ha már teljesen olvadt hozzákeverek pár evőkanálnyi étolajat. Az olajtól nem kell félni, egyrészt szép fényt ad a máznak, másrészt pedig felhígítja a csokit, így az szépen elterül majd a krémen és nem fog rögtön rákötni sem. A jellegzetes hullám mintához recés habkártyát vagy egy villát húzok végig a mázon. A csokimáz hűtőben pár perc alatt megszilárdul.

Ennél a sütinél, meg amúgy minden más ilyen csokimázasnál is nagyon fontos a szeletelés, mert itt tudjuk elrontani az egész eddigi munkánkat, ha csak úgy nekiesünk egy késsel és össze-vissza törjük a tetején a csokit. Hogy ezt elkerüljem a kést forró vízben vagy egyszerűen a gáz lángjában felhevítem és először csak a csokiréteget vágom át vele. A kés szépen megolvasztja majd a csokit a vágás mentén így egyáltalán nem fog repedezni! Természetesen egy-két vágás után lehűl a kés, ekkor újra kell melegíteni. Ha a meleg késsel minden szelet mentén átvágtam a csokit a krémes-piskótás réteget csak simán elvágom alatta, közben érdemes néha letörölni a kést, hogy a ráragadt krémet ne kenjük rá a szeletek szélére és tényleg szép maradjon! :)

Trükkök, tippek, praktikák:


Nemrég kaptam egy nagyon szép süteményes könyvet, ebben találtam ezt a receptet, amit végül a tesóm névnapjára sütöttem meg. Anyukám szerint ez a kedvenc sütije, de a tesóm állítja, hogy még sosem evett ilyet... :D Mindegy is, a lényeg, hogy nagyon finom lett és mindenkinek ízlett! Azért nem a világ legegyszerűbben elkészíthető sütijéről van szó, úgyhogy csak akkor vágjatok bele ha van időtök és kedvetek vele pepecselni, de csak ajánlani tudom, megéri! :)

Duna - hullám

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Csokihab torta
Csokihab torta

A kekszet,csokit és vajat aprítógépbe tesszük,összeforgatjuk,és sütőpapírozott tortaforma aljába lapítjuk. 30 percig hűtjük. A tejszínhabot a kávéval felverjük,majd az olvasztott...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Írta: Erika
Pattogatott kukorica torta
Pattogatott kukorica torta

Kevés olajon só nélkül ki pattogtattam a kukoricát. Erre öntöttem a vízgőz felett megolvasztott csokit jól összekevertem és a sütőpapírral kibélelt tortaforma aljába öntöttem még m...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Lintyő
Mezes kremes recep
Mezes kremes recep

Krem: 6dl tejben megfozunk 12dkg darát. Kihutjuk hidegre. 40dkg ramat kikavarunk mixerrel ,adunk hozzá 40dkg porcukrot. Hozzaadjuk a grizes tejet es a kettot osszekeverjuk....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: GereHajnal
Téli mese sajttorta
Téli mese sajttorta

1. A zabkekszet késes betétű robotgépben összedaráljuk, a vajat megolvasztjuk, majd a kettőt összekeverjük. A tortaformába nyomkodjuk úgy, hogy oldala is legyen. A formát hűtőbe te...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk