1 dkg só
75 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
5 dkg friss élesztő
5 dkg porcukor
4 dkg vaníliás cukor
10 dkg langyos,olvasztott vaj
6 db tojássárgája
5,5 dl tej
3 cl rum
A sütéshez:
5 dl étolaj
A tálaláshoz:
porcukor
lekvár
Kevés langyos tejjel, a liszttel, a cukorral és élesztővel kovászt készítünk.
A többi porcukorral, és a vaníliás cukorral a tojás sárgákat habosra keverjük, hozzá öntjük a tejet, a rumot és jól kidolgozzuk.
Majd a liszteket hozzáadva megdagasztjuk a tésztát.
Az olvasztott vajat apránként adjuk hozzá, majd cipót formázunk belőle és liszttel megszórva, konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és jó ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fánk szaggatóval kiszúrjuk, és letakarva újra kelesztjük.
Lábasban étolajat melegítünk, ha a fánkok megkeltek, ujjainkkal minden fánk közepét kissé benyomjuk, úgy tesszük az olajba, hogy a fánk “lyukas” fele kerüljön alulra. A lábast fedővel letakarjuk.
Ha a fánk alsó oldala szép pirosra sült, megfordítjuk és most már fedő nélkül sütjük tovább.
Vigyázzunk, hogy lassú tűznél és nem forró olajban süssük, mert a fánk belseje nem sül át, kívül viszont hamar odakap.
A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük.
Vaníliás porcukorral meghintve, lekvárral kínáljuk.
1. Az alapanyagokat keverd össze olyan állagúra, hogy könnyen kenhető masszát kapj. 2. Egy kicsit hagyd állni, hogy a liszt magába szívja a nedvességet és még masszívabb végterm...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze. A sajtot reszeljük le, a bazsalikomot vágjuk finomra. A tésztát forrásban lévő, sós vízben főzzük...
Elkészítési idő: 40+30 perc Nehézség: KönnyűElkészítés: 1 dl langyos tejben (pici cukorral) felfuttatjuk az élesztőt, majd egy tálban összekeverjük a tészta hozzávalóival, és a maradék langyos tejjel bedagasszuk. Konyharuháv...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA margarint a cukorral és a tojásokkal habosra keverjük. Felváltva, apródonként hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a tejet, simára keverjük. Forró gofrisütõben...
Elkészítési idő: 15 + 30 perc Nehézség: Könnyű