4 db tojássárgája (M méret)
0,5 tk. só
3/4 tk. cukor
1,5 tk. (fél ek.) mustár
1 ek. fehérborecet
3 dl étolaj
0,25 dl sima, főző olívaolaj (étolajjal helyettesíthető)
0,25 dl extra szűz olívaolaj (étolajjal helyettesíthető
Egy magas de szűk edénybe (amit általában a botmixerhez adnak) tedd bele a 4 db tojássárgáját. Itt a mennyiségeket M méretű tojáshoz adtam meg.
2. Add hozzá az ízesítőket. Ez természetesen ízlés kérdése, de amit javaslok: fél tk. só, 3/4 tk. cukor, 1,5 tk. (fél ek.) mustár, 1 ek. borecet.
3. Öntsd fel az olajjal. Összese 3,5 dl olaj, a gondolatokat lásd a hosszabb leírásban.
4. A botmixert teljesen nyomd le az aljáig, és először az alján hagyva keverd egyneművé. Utána lassan, fokozatosan húzd felfelé a mixert, amíg a teljes majonéz összeáll.
5. Kész a tökéletes, nagyon finom házi majonéz! Javaslom, hogy tedd hűtőbe legalább 2 órára, mert hidegen sokkal jobb! Egy zárt dobozban, hűtőben akár egy hétig is eltartható.
A majonéz talán az egyik legismertebb és legkedveltebb szószunk, mártásunk. A majonéz házilag is könnyen elkészíthető, és ilyenkor úgy ízesíti az ember, ahogy szeretné.A hagyományos majonéz készítési módnak azonban van egy nehézsége: az olajat nagyovékony sugárban kell csöpögtetni, különben szétesik az egész. Ez megtanulható, de valljuk be, a mai n óvatosan, rohanó világunkban ki akar ezzel foglalkozni?!
A céklát jól megmossuk és héjában megfőzzük, majd ha megpuhult, meghámozzuk és kockákra vágjuk. A majonézt, a joghurtot, a zúzott fokhagymát összekeverjük és a céklához adjuk, fűsz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször készítsük el az öntetet. Keverjük össze az összes hozzávalót és alaposan sózzuk, borsozzuk meg őket. A burgonyát tegyük egy hideg vízzel teli fazékba és adjunk hozzá 2 ek....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kuszkuszt egy tálba öntjük, megsózzuk, átkeverjük, és másfélszeres mennyiségű zubogó forró vízzel leöntjük, lefedjük, és 10 percre félretesszük, amíg a szemek megszívják magukat....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csirkemellet enyhén sós vízben megfőzni, ha kihűlt, vékony csíkokra vágni. A majonézt elkeverni a tejföllel, sóval, borssal, musárral, citromlével ízesíteni. Hagymát apróra vág...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű