10 dkg sertés- vagy borjúmáj (fiatal marhamájból is jó),
1 db egynapos zsemle,
1 tojás,
2 evőkanál olvasztott zsír,
1 kávéskanál nagyon finomra vágott hagyma,
1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem,
késhegynyi törött bors,
késhegynyi majoránna (csak akkor használjuk, ha marhamájból készítjük),
só,
1 evőkanál zsemlemorzsa.
májat megmossuk, leszárítjuk, az erektől megtisztítva feldaraboljuk és ledaráljuk, vagy deszkán késsel megkaparjuk. A zsemle héját lereszeljük (morzsaként felhasználható a galuskába), és a zsemlét vízbe beáztatjuk. Kislábasban, egy evőkanál zsírban megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, hozzákeverjük a zöldpetrezselymet, azt is átpároljuk. Az áztatott zsemlét jól kicsavarjuk, tálba tesszük, hozzáadjuk a ledarált májat, a tojást, zsemlemorzsát, sót, borsot, a megfuttatott hagymát és zöldpetrezselymet és jól eldolgozzuk, majd kb. 1/2 óráig pihentetjük. Forrásban levő levesbe mártott kiskanállal egy szép, hosszúkás galuskát belefőzünk, pár pillanatig figyeljük, ha széteső, még 1/2 kanál morzsát belekeverünk és úgy főzzük be az egész mennyiséget. Lassan forraljuk, 2-3 perc múlva egy galuskát kiemelve, széttörünk, ha nem sötétvörös, csak rózsaszínű a belseje, a főzést befejezzük, pár percig lefedve pihentetjük, ezalatt a galuska elkészül.
Forrás: ketkes.com
inomabb nem is kell :))) Míg fő a leves, addig elkészítjük a májgaluskának valót:
A csirkemellfilét tisztítsuk meg, kockázzuk össze. A vöröshagymát és a fokhagymát hámozzuk meg, előbbit vágjuk finomra, utóbbit törjük meg. A répát, fehérrépát, karalábét, zellert,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy murkot le reszelünk és olajon meg dinszteljük. Megfőzzük az apróra vágott pityókát , rizst és közben hozzáadjuk a tárkonyt és ket kanál tejfölhöz meritek egy kicsi levet elkava...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA zöldpaprika magházát eltávolítjuk, az ereket kiskanállal kikaparjuk és jól megmossuk. A rizst félpuhára fűzzük és lehűtjük. A húst megsózzuk, fűszerezzük és a finomra vágott, zsí...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA bacont vékony csíkban v. kockában kisütjük, zsírján a hagymákat jól megdinszteljük - én sózom a hagymát . Vízzel felengedjük úgy, hogy bőven ellepje és a fűszerekkel ízesítjük....
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű