menu

Családireceptkönyv.hu

Készítsünk finom ecetes savanyúságot a nagymama rece


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 6 főre
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Ecetes fokhagyma – Hihetetlenül finom íze van. Ha egyszer megkóstoljuk, egészen biztosan beleszeretünk. Egészen kis üvegeket használjunk, hogy egyszerre el lehessen fogyasztani azt, amit éppen megnyitottunk. Szükségünk lesz fokhagymára, borsra, ecetre, sóra, cukorra és egy kis darab csípőspaprikára. Tisztítsuk meg a fokhagymákat, és tegyük a gerezdeket az üvegekbe, adjuk hozzá a csípőspaprikát és a borsot. 500 ml víz, 500 ml ecet, 3 kanál cukor, egy kanál só keverékéből készítsünk levet, majd forraljuk fel, és öntsük rá a fokhagymára. Egy hét alatt beérik, és akár évekig is eláll.

Forrás: twice.hu

Elkészítés:


Ecetes hagyma – Szükségünk lesz egy kiló, lehetőleg minél kisebb, diónagyságú hagymára. Továbbá szerezzünk be egy kisebb csípős paprikát, borsot, tormát, sót, cukrot, vörösborecetet, mustármagot. A hagymákat pucoljuk meg, mossuk meg, és tegyük üvegekbe. Vigyázzunk arra, hogy a hagyma egyben maradjon, ne essen szét. Keverjünk el hat evőkanál balzsamecetet és egy evőkanál cukrot. Egy edénybe tegyünk oda 2 liter vizet 2 kanál sóval főni, hagyjuk kb. 5 percig forrni, majd keverjük hozzá a balzsamecetet. Ezzel a lével töltsük fel az üvegeket, majd zárjuk le. Körülbelül négy hét alatt érik össze, és ekkor már ehetjük is. Sötét, hűvös helyen négy hónapig tárolhatjuk.

Birsalma, szőlő és szilva ecetesen. Álomkombináció. – Ez a savanyúság tökéletes lesz majd a karácsonyi asztal mellé, de bármilyen húshoz ajánlott egész évben. Nyugodtan keverjük össze a birsalmát a szőlővel és a szilvával, hiszen nagyon finom ízharmónia keletkezik belőlük. Az ideális arány 2 nagy birsalma, 2-3 fürt fekete szőlő, 2 fürt fehér szőlő, egy kg. aszalt szilva. Szükség lesz egy fél liter vízre és fél liter fehér borecetre, 200 gramm cukorra, három evőkanál mézre, egy teáskanál sóra, szegfűszegre és fekete borsra.

Mossuk meg a gyümölcsöket, majd tegyük üvegbe. A szőlőszemeket hagyjuk a szárán, csak a hibás darabokat távolítsuk el. Tegyük bele a mézet az üvegbe, majd készítsük el a szirupot. Az összes hozzávalót tegyük egy lábasba, majd tegyük fel forrni. Kevergessük jól össze, majd töltsük bele az üvegbe. Zárjuk rá a kupakot, majd jól rázzuk össze, hogy a méz is tudjon feloldódni.

Trükkök, tippek, praktikák:


Nincs annál finomabb, mint amikor a nagymama régi, féltve őrzött receptje alapján tesszük el az ecetes hagymát, fokhagymát vagy akár a szőlőt. Fontos, hogy teljesen tisztított, jódmentes, finom sót használjunk.

Nem ajánlott tengeri sót használni. Ezeknél a savanyúságoknál az ecet az egyik legmeghatározóbb alapelem, ezért válasszuk a legjobb minőségűt, lehetőleg borecetet.

Készítsünk finom ecetes savanyúságot a nagymama rece

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Savanyúságok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Gitka
Házi savanyúság
Házi savanyúság

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Karolin
Fekete-retek saláta
Fekete-retek saláta

A retkeket és az almát hámozás után gyufaszálformára reszelem, a hagymát karikára vágom. Az egészet összekeverem, kicsit megsózom. Az öntethez valókat ráöntöm az egyvelegre, jó...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Bogi
Finomra vágott marinált vöröshagyma
Finomra vágott marinált vöröshagyma

A marináláshoz vöröshagyma alkalmas, mégpedig kis, 2-3 cm-nél nem nagyobb átmérőjű hagymák. A nagyobb fejeket lehet külön marinálni, félbe, vagy negyedekre vágva. A hagymákat méret...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Kimchi (vietnámi saláta)
Avatar Rica Kedvelnék
Kimchi (vietnámi saláta)

A videó szerint. A kínai kelt hosszirányban négybe kell vágni (ha nagy, akkor nyolc felé), a torzsa kemény részét kivágni, majd a negyedeket keresztben is 4-5 részre kell vágni (a...

Elkészítési idő: 5 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk