1 kg sertéshús - legjobb a lapocka, esetleg comb
2 nagyobb hagyma
5 evőkanál zsiradék
4 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál só
Őrölt bors (kb. 1/4 tk.)
1 nagyobb paradicsom
1 db zöldpaprika
1. Először készítsd elő a hozzávalókat. Tisztítsd meg és vágd ízlés szerinti méretű kockákra a húst, a sertéspörköltbe általában 1,5-2 cm-es húskockákat teszünk. Vágd apróra a hagymát. Kockázd fel a paradicsomot és a paprikát.
2. Egy nagyobb lábasban hevíts fel 5 evőkanál zsiradékot, és fonnyaszd meg benne a hagymát közepes-magas lángon, amíg aranysárga nem lesz, ez kb. 6-7 perc.
3. Amikor a hagyma aranyszínű, húzd le a tűzről, add hozzá a pirospaprikát és keverd el.
4. Tedd vissza a lángra, add hozzá a húst és keverd jól el. Folytasd a hús pirításával közepes-magas lángon, időnként megkeverve kb. 6-7 percig, amíg minden oldalán átpirul. Ilyenkor még ne adj hozzá plusz folyadékot!
5. Add hozzá a kockákra vágott paradicsomot, paprikát, sózd és ízesítsd borssal. Keverd át és főzd tovább közepes lángon 5 percig. Időnként keverd meg.
6. Öntsd fel egy kevés vízzel, éppen hogy ellepje. Ez ne legyen több egy dl-nél. Vedd le a lángot takarékra, és főzd tovább félig lefedve.
7. A sertéspörkölt a hústól függően kb. 75-90 perc alatt fő puhára. Mindvégig alacsony lángon, félig lefedve főzd. Nagyjából 15 percenként keverd meg, és nézd meg, hogy elfőtte-e a levét. Ha igen, akkor öntsd föl egy nagyon kevés vízzel, ez tényleg legfeljebb egy fél deci legyen egyszerre, és összesen sem kell több, mint 2,5 decit aláönteni.
8. A legvégén pirítsd le teljesen zsírjára a sertéspörköltet, önts alá 1 dl vizet, és forrald fel. Így lesz tökéletes, sűrű és szószos a végeredmény.
Ami a zsiradékot illeti, természetesen a sertéspörkölt készíthető olajjal is, bár nem hiszem, hogy attól bármennyire is egészségesebb lenne, hogy az amúgy is sok szempontból megkérdőjelezhető finomított olajat használod. Én mindenesetre zsírral javaslom készíteni, így sokkal ízletesebb lesz. Sertészsír is használható, de igazán különleges zamatot ad neki a jó minőségű kacsa- vagy libazsír.
Fél kg meghámozott és kockákra vágott krumplit annyi sós vízben megfőzzük, ami éppen ellepi, majd összetörjük a főzővízben, és a tűzhelyről félrehúzva, (de nem levéve, hogy továbbr...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: A főtt csülköt felszeleteljük. A nyers burgonyát és a hagymát karikára vágjuk. Megfőzzük a tojást, közben olaj jal kikenjük a tepsit. Beletesszük a burgonyát, amit s...
Elkészítési idő: 2óra Nehézség: Könnyű1. vöröshagymát apróra vágni,burgonyát a vízbe aprítani, paprikát és paradicsomot kockára vágni, fokhagymát nyomóval átnyomni 2.olajjal és hagymával kezdeni 3. paprikát paradi...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA lisztet , sütőport és a sót, elkeverjük. Hozzáöntjük a olajat és a vizet, sima tésztát gyúrunk. A kész tésztából kisebb adagokat szaggatunk, amikből vékony kis lepénykéket form...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz