•2 nagyobb gyömbér
•80 dkg cukor
•1,5 l víz
•1 citrom
A gyömbért tisztítsd meg, és szeleteld fel kis darabokra, esetleg le is reszelheted. Öntsd fel vízzel, add hozzá a cukrot, és kezdd melegíteni. Közben nyomd hozzá a citrom levét. Addig forrald, amíg a cukor el nem olvad, majd takard le, és hagyd állni 30 percig. Ha csípősebben, intenzívebben szereted, akár egy órán át is a szirupban maradhatnak a gyömbérdarabok.
Közben az üvegeket alaposan mosd ki mosószeres vízzel, majd szűrd bele a szörpöt. Ha hosszabb ideig akarod megőrizni, akkor forrald fel ismét, és forrón rakd a felmelegített üvegekbe. Késhegynyi tartósítószert is dobhatsz rá. Tedd szárazdunsztba, és várd meg, míg kihűl.
A meleg vízből, mézből és az élesztőből kovászt készítünk. Ha a kovász kész, hozzáadjuk a lisztet, olajat, sót és a fokhagymaport. Először villával átdolgozzuk, majd a kezünkkel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajat kikeverjük a cukorral, mézzel, sóval és a szódabikarbónával, majd tovább keverjük a tojással. A masszába beledolgozzuk a kétféle lisztet, a zabpelyhet és a feldarabolt gyü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElső lépés az üvegek tisztítása! Érdemes mosogatógépben magas hőfokon mosni, és hagyni időt a tökéletes kiszáradásra. Az epret lecsumázzuk és rúdturmix segítségével olyan állagú...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojássárgákat a mustárral fehéredésig kavarom,és elkezdem vékony sugárban az olajat hozzá folyatni,habverővel kevergetem, hozzá adom a sót cukrot,fehér borsot,citrom levet
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű