0, 5 kg szarazbab
0, 5 kg sertéscomb
1 nagy fej hagyma
3 szál sárgarépa
1 szál feherrepa
2 dl suru paradicsomle
so, bors, piros paprika
majoranna, kapor
1 fel teaskanal orolt komeny
1 leves kocka
Nokkedlihez :
1 nagy tojas, vagy 2 darab kis tojas
liszt (amennyit felvesz, ne legyen túl kemény)
A babot megfozni felpuhara
A hagymat karikarara vagni,a hust kockakra darabolni
A hagymat olajon uvegesre parolni,hozzaadni a kockazott hust es egyutt is parolni,amig a hus kifeheredik
Hozzaadni a sot,borsot,piros paprikat
Felonteni annyi vizzel,hogy ellepje
Amikor felig megpuhult,akkor hozzaadni a babot, a felszeletelt sargarepat,feherrepat,majorannat,kaprot,komenyt, es a leves kockat,a bab levebol is annyit,amilyen surusegure szeretnenk az etelt
Kozben elkeszitjuk a nokkedlit
A tojast felverni egy villaval es hozza keverni annyi lisztet,hogy sem tul kemeny,de sem tul lagy legyen a massza...en kulon foztem ki a nokkedlit,de lehet ugy is,hogy bele szaggatni az etelbe...
Amikor kelloen megpuhult az etel,akkor hozzaadni a suru paradicsomlevet es, a kifozott nokkedlit
Meg nehany percig hagyni,utana levenni a tuzet...
En,szaritott kaprot es majorannat hasznaltam,azert nem latszik az etelbe...
A gulyás, közeli rokonaival, a pörkölttel és a paprikással szinte az egyedüli parasztételek, amelyek a 19. században a polgári és a nemesi konyhában teljes mértékben létjogosultságot szereztek. A magyar konyha alapjait képező három ételfajta (sőt bizonyos szempontból idesorolható a halászlé is) története elválaszthatatlan egymástól, sőt a forrásokból nagyon sokszor az sem derül ki egyértelműen, hogy mely ételről van szó, ugyanis az elnevezések használata nem volt egységes, mint ahogy napjainkban sem az. A gulyás külföldön is az egyik legnépszerűbb magyar eredetű étel, amelyet igen sok országban ismernek Gulasch, goulash néven, bár elkészítési módjuk különbözik a „mi” gulyásunkétól. A gulyás hírnevét az utóbbi évszázadban elhomályosította a gulyásleves, amelynek történelmi szerepe, elkészítési módja egészen más, mint a pásztorok által készített eredeti gulyás ételé volt...
Wikipedia
A tészta hozzávalóit a fenti sorrendben dagasztom így elkészítem a finom lágy kelt tésztát. Mikor a duplájára kelt belehúzogatjuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Előmelegítjük...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA húsokat egy tálba tesszük, fűszerezzük és hozzákeverjük a tojásokat. A hagymát apróra vágjuk és hozzáadjuk a zúzott fokhagymával együtt, majd a zsemlemorzsát is belekeverjük. Jó...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA karalábékat megpucolom, majd, kb. 1 cm-es kockákra vágom, a sárgarépát felkarikázom. Felaprítom a hagymát, egy nagyobb lábosban a hagymát a karalábét, sárgarépát kicsit megdinszt...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KönnyűMelegítsük elő a sütőt 160 fokra. A karfiolt szedjük rózsáira. Egy nagy lábasban forraljunk vizet, jól sózzuk meg. Tegyük bele a karfiolt, majd főzzük 4-5 percig. Amikor megfőtt...
Elkészítési idő: 10+45 őerc Nehézség: Könnyű