menu

Családireceptkönyv.hu

Kukoricás töltött káposzta ( Nyírbátorban készül)


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


0.50 kg kukorica kásadara
0,30 " vöröshagyma
4 nagy cikk fokhagyma
0.15 napraforgó olaj
1 ek só
1 kk porpaprika
1 mk kurkuma
1/2 mk őröl bors
1/4 mk csili
----------------------------------
2 közepes fej vékony levelű édes káposzta
-----------------------------------
1 kk vegeta
1 mk cukor
1 kis doboz aranyfácán paradicsom püré (kb 8 dkg)

Elkészítés:


A kukorica kásadarát egy tálban, bő hideg vízben 2x,3x megmossuk, úgy, hogy a víz színére feljövő könnyű héjat is leöntjük róla a hideg vízzel együtt.
Lecsepegtetjük.
Ugyan ebben a tálban lobogó forró vízzel leforrázzuk, a megmosott darát, úgy, hogy két ujnyi magasan lepje el a forróvíz.
Megkavarjuk egy fakanállal, s hagyjuk magára, hagy dagadjon....

Az édes káposztának kivágjuk a torzsáját, s forró, sós vízben megabároljuk, leveleire szedjük. A leveleket, ha nagy ketté vágjuk középen, illetve a kemény belső ereket is levágjuk, hogy töltéskor ne akadályozzanak bennünket. (40-50 db levélre van szükség)

Apróra vágjuk a vöröshagymát, ( almareszelőn gyorsan, és egyenletesebben, kevesebb könnyel túl vagyunk rajta), s az olajban, megfonnyasztjuk.
Le húzzuk a tűzről az edényt, belerakjuk a fokhagymaprésen áttört fokhagymát, megkavarjuk. A porpaprikát, megkavarjuk. Mehet bele a só, az őrölt bors,a kurkuma, és a vegeta,

A leforrázott kukoricából a maradék vizet jó erősen kinyomkodjuk, s ráöntjük a fűszeres hagymára, alaposan összekeverjük, megkóstoljuk, hogy elég ízletes e? a sónak érezni kell.
Közben buzgón mondjuk a simránt..........
Szerintem nagyon finom lett a töltelék, és szép a színe is, a kurkumától, és a porpaprikától.

A káposzta közepét apróra vágjuk, s a főzőedény aljára szórjuk.
A levelekbe egy-egy nagy kávéskanálnyi tölteléket teszünk, s felcsavarjuk. Csinosan. Az egyik vége hegyes, itt nem tud kifőni a töltelék, a másik végét középre, gyűrögetjük......fog menni.............
Szépen, körkörösen, szorosan, egymás mellé, majd egymásra rakosgatjuk a helyes kis töltelékeket egy jó minőségű vastag fazékba, aminek fedője is van.
Hogy ellepje, felöntjük forró vízzel, s feltesszük főni.
Amikor felfőtt, lassú tűzön főzzük, még, kb 15 percig, s ekkor öntjük rá, a 2 dl hideg vízben elkevert paradisom pürét, cukrot, és vegetát.
Miután újra felfőtt a káposztánk, lezárjuk a tűzet alatta, és hagyjuk puhulni.

Ez a fajta töltött káposzta, csak éppen, hogy paradicsomos, nem az a jellemzője. miután kihűlt, s újra melegítjük, akár 2x, is képes még vizet felvenni.......
Tudjuk a káposzta minél többször melegítjük,annál finomabb...........!
Ezt az alap tölteléket dúsíthatjuk, gombával, gabona hússal, szejtánal, gabonakolbásszal, füstölt sajttal, párolt zöldségekkel, párolt levelekkel,(petrezselyem, répa, spenót kapor ,stb).
Nagyon finom, ha gyalult savanyú káposztát, is rakunk az edény aljára.

Trükkök, tippek, praktikák:


Csekőné Valika

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Krumplis lepény
Krumplis lepény

A krumplit megfőzzük, majd pürésítjük, ekkor hozzáadjuk a tojást, sót és borsot, melyet ízlés szerint adagolunk. Hozzáadunk annyi lisztet, ami felveszi a nedvességet, és egy nem tú...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Fruzsina
Csirkemell fasírt
Csirkemell fasírt

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Borsópörkölt
Borsópörkölt

A hagymát apróra vágom, megdinsztelem, majd leveszem a tűzről és piros paprikát teszek hozzá, összekeverem. Utána mehet a borsó és vissza a tűzre. Felöntöm annyi vízzel, hogy épp e...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Görög fasírt (Sóbors)
Görög fasírt (Sóbors)

A darált húst tegyük keverőtálba, adjuk hozzá a hagymát reszelve, a fokhagymát zúzva, a tojásokat, a petrezselymet és a mentát finomra vágva, sót, borsot, oregánót, a lisztet és a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk