0,5 kg liszt
2 tojas
2 evokanal cukor
4 evokanal tejfol
pici so
3 dkg eleszto
5 dkg olvasztott margarin (vaj)
olaj a kisuteshez
vanilias porcukor a tetejere
Keves langyos, cukros tejjel felfuttatni az elesztot
Egy talban szitalni a lisztet
Hozza tenni a tojasokat,sot,cukrot,tejfolt
El kezdeni dagasztani es dagasztas kozben aprankent hozzatenni az olvasztott vajat (ne legyen forro,csak langyos)
Jo alaposan kidagasztjuk
Amikor az edenyhez,es a kezunkhoz sem ragad,akkor jo
Keves lisztet szorunk rea,letakarjuk,es meleg helyen kelesztjuk legalabb egy orat
Akkor,kb. 3 milimeter vastagsagura nyujtjuk
Azutan egy derelyevagoval tetszes szerinti kockakra vagjuk,es minden kocka kozepet,atlosan 2 cm-re bevagjuk,és a tészta mindket sarkát áthúzni a résen
Forro,bő olajban kisutjuk
Nagyon hamar sulnek,ezert nagyon kell vigyazni,hogy nehogy megegjen
Papirtorlore kiszedni,es meg melegen vanilias cukorral megszorni....
Egy tortenet
Az eset úgy kezdődött, hogy egy bizonyos Krapfen nevű pék elhalálozván, műhelyét özvegye vezette tovább. Nem volt könnyű az élete özvegy Krapfenénak, mindazonáltal továbbra is az ő pékségéből került ki a legfehérebb, legfinomabb kenyér, a város legtávolabbi részéből is elzarándokoltak érte az emberek. Ám egy napon valami okból a kenyér nem készült el idejében. A vásárlók közül ki üres kézzel, bosszúsan ment el, ki türelmetlenül várt, s cifrákat mondott....., mígnem a pékné végképp kijött a sodrából, és egy darab kenyértésztát, amit éppen a kezében tartott, valakinek a fejéhez akarta vágni. Szerencsére rosszul célzott és a tészta nem az illető képén csattant, hanem a kályhán lévő lábasba pottyant, amelyben zsír forrdogált. A váratlan következmény az lett, hogy a célját tévesztett tészta néhány perc alatt szép aranysárgára sült, s a véletlen jóvoltából megszületett az első fánk, amit a bécsiek azóta is Krapfennak neveznek."
(Részlet Halász Zoltán Mesélő szakácskönyvéből) ...
1., Vedd elő a legnagyobb gáztepsidet! 2., Süss 10 tojásból (vagy 6 tojás+4 ek víz) egy piskótát, majd cérnával vágd ketté! (Ez lesz az alja és a teteje.) 3., Aztán süss még egy...
Elkészítési idő: 2 óra + Nehézség: KönnyűElkeverni az összetevőket annyi tejjel, hogy sűrű, krémszerű anyaggá váljon. Állni hagyjuk, míg a keverőkanál meg nem áll benne. Forró olajban kevergetve sütjük, míg morzsás állagú...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűElső lépésben a tésztához való alapanyagokat összekeverjük egy nagy tálban és robotgép segítségével bedagasztjuk a tésztát. Letakarva hagyjuk legalább egy órát kelni és közben vigy...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A baracklekvár kivételével minden hozzávalót egy tálban alaposan összedolgozunk. 2. Erősen lisztezett felületen 3-4 mm vastagra kinyújtjuk. 3. Egy lisztbe mártott isler...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű