1 kis fej hagyma - vörös
2 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél (friss, vagy szárított)
10 g búzaliszt (BL55)
1 csapott kávéskanál cayenne bors (paprika)
180 ml sör - világos
125 ml víz (meleg)
120 ml tejszín
150 g sajt - cheddar
30 g sajt (füstölt)
só
bors - fekete (őrölt)
A tálaláshoz
50 g szalonna, bacon (nyers)
Kisebb szeletekre vágjuk a bacont és serpenyőben megpirítjuk, majd papírtörlőre tesszük.
Apróra vágjuk a hagymát, fokhagymát és kevés olajon üvegesre pirítjuk, vigyázva, nehogy megégjen a fokhagyma.
A hagymákhoz adjuk a babérlevelet, sót, borsot és cayenne borsot és a lisztet, amivel 2 percig pirítjuk a hagymás keveréket.
Felöntjük a hagymát a sörrel, majd mikor szépen elkeveredett és pár percig főtt, a vizet és a tejszínt is hozzáöntjük és kevergetve 5 percig főzzük a levest.
Feldaraboljuk a sajtokat és belekeverjük a levesbe. Folyamatos keverés mellett várjuk meg míg felolvad az összes sajt és szépen besűrűsödik a levesünk.
A pirított baconnel és kenyérkockákkal tálaljuk!
Elvileg leves, de felér egy főétellel. :) Önmagában is laktató, de a rászórt pirított kenyérkockákkal és sült baconnel gazdagítva valószínűleg bőven elég lesz vacsorára. Illetve többféle sajtot érdemes használni, pl: vörös cheddar, gouda, emmentáli.
1. A húst apró kockákra vágjuk, a hagymákat felaprítjuk. A vajat megolvasztjuk, megpároljuk rajta a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a póréhagymát is. Átforgatjuk, végül hozzáadjuk a...
Elkészítési idő: 1-1.5 óra Nehézség: KözepesA csülköt megfőzöm a csomboros,kapros gyengén sós (vigyázat a csülök sós ) vízben az egészben hagyott hagymával. Ha puhára főtt, leszedem a csontról a húst és tetszés szerint dar...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHámozzuk meg a krumplikat és vágjuk kockára, majd hagyjuk ázni kicsit őket egy tál hideg vízben. Míg a krumplik várnak a sorukra, a hagymákat is készítsük elő, aprítsuk őket finom...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A megdinsztelt hagymára rátesszük az összevágott gombát és pár percig együtt dinszteljük. 2. Megszórjuk piros paprikával és felöntjük vízzel (kb. 2 liter) sóval, őrölt borss...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz