A karalábé észak-európai eredetű növény. Őse az ún. „vadkáposzta". Kálium, magnézium jód, kén szelén, mész és foszfortartartalma nagy. A, B1, B2, B6 és C vitaminban gazdag.
Hozzávalók
•50 kg karalábé
•4-5 sárgarépa
•2 fehérgyökér
•1 kisebb zeller
•só
•1 csokor petrezselyemzöld
•olivaolaj vagy zsír
•1 kávéskanál zabpehelyliszt
•1 pirospaprika
•víz
Galuskához:
•1 db tojás
•zabkorpa (amennyit felvesz)
•só
Elkészítés
A karalábét megtisztítom és kockára vágom, a sárgarépát, a fehérrépát és a zellert szintén felkarikázom és egy fazékba teszem. Felöntöm vízzel és sózom. Egy másik lábasban az olivaolaj és a zabpehelylisztből rántást készítek, félrehúzom a tűzről, beleteszem az összevágott petrezselymet, pirospaprikával megszórom. Ha megpuhult a karalábé, berántom. Levesbetétnek a tojásból, a zabkorpából és egy csipet sóból sűrű masszát készítek és a forrásban lévő levesbe beleszaggatom. Addig forralom a levessel, amíg a galuskák fel nem jönnek a víz felszínére.
A vöröshagymát apró kockára vágjuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel. Kevés olíva olajon megdinszteljük. A répát és a zellert falatnyi kockára vágjuk, majd a borsóval...
Elkészítési idő: 60 perc1. Vágd fel apróra az egy nagyobb fej hagymát, a fokhagymát, vágd darabokra a fél paradicsomot és a fél zöldpaprikát, tisztítsd meg a zsiradéktól és vágd 2-3 cm-es kockákra (mi...
Elkészítési idő: 100 perc