10 l diópálinkához:
Első adaghoz:
30 szem dió
5 l pálinka
1 kg cukor
1 rúd vanília
20 szem meggy
5 dkg édeskömény
2 dkg szegfűszeg
3 dkg ánizsmag
2 dkg egész fahéj
1 db narancshéj
20 szem kávé
Második adaghoz:
1 kg cukor
5 l pálinka
1 tennivaló:
A zöld diót ledaráljuk, beletesszük egy 15-20 literes zárható műanyag edénybe.
Hozzáadjuk a kifejtett meggyet a cukrot és a pálinkát.
A vanília rudat felhasítva beletesszük, majd az édesköményt, az ánizsmagot, a fahéjat, a szegfűszeget a kávét is beletesszük. (1 db narancs héja is mehet bele).
Lezárjuk és 9 napig a napon érleljük, közben minden nap meg kell rázogatni az edényt. (Felnyitni nem szabad!)
9 nap után nylon harisnyán át leszűrjük.
2 tennivaló:
A visszamaradt sűrűjéhez hozzáöntjük a második 5 l pálinkát és az 1 kg cukrot.
Ezt 14 napig érleljük a napon, közben minden nap meg kell rázogatni az edényt.
14 nap után ezt is leszűrjük és a két szűrt pálinkát összekeverjük.
Pár hétig érleljük, és csak utána fogyasszuk.
7,5 literhez:
3,75 dkg édeskömény, 1,5 dkg szegfűszeg, 2,25 dkg ánizsmag, 1 db narancshéj, 1 rúd vanília, 2 dkg egész fahéj, 23 szem dió, 15 szem meggy, 15 szem kávé
75+75 dkg cukor
3,75+3,75 liter pálinka
A hozzávalókat összekeverjük, majd 2-3 napig hidegre tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: KönnyűHőálló tálban vagy a mikróban felmelegítek fél-fél deci tejet egy-egy bögrében. Amikor forró, hozzáadom az étcsoki pasztillákat és a barna cukrot, és kiskanállal addig kevergetem,...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesBeleteszünk egy hatalmas csokor citromfüvet egy lábasba és felöntjük vízzel. Hűtőbe tesszük és másnapig állni hagyjuk. Másnap 10-15 percig felforraljuk, majd finom szűrőn szűrjük....
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes