80 dkg krumpli
Kb. 50 dkg éppen kéznél lévő zöldség, pl:
10 dkg sárgarépa
10 dkg karfiol
1 kisebb karalábé
2 szál zöldspárga
10 dkg kelkáposzta
10 dkg spenót
meg még:
1 nagy csokor petrezselyem
3 gerezd fokhagyma
1 kisebb lilahagyma
1 fél darab póréhagyma
3 evőkanál étolaj
2 dkg vaj
Só, bors
A krumplit megpucoljuk és nagyobb darabokra vágva sós vízben puhára főzzük. Félretesszük egy tálba.
A zöldségeket a krumpli forró főzővizében ressre (tehát nem teljesen puhára) főzzük. Mivel a különböző fajta zöldségeknek nem azonos a főzési ideje, fontos, hogy megfelelő sorrendben dobáljuk be egymás után őket: ha az általam javasolt zöldségféléket használjátok, akkor először a karikára vágott sárgarépát és a kis rózsáira szedett karfiolt, 2 perccel később a kockára vágott karalábét, 1 perc múlva a kis darabokra vágott zöldspárgát, az utolsó 1 percben pedig a kisebb szeletekre aprított kelkáposztát, így nagyjából minden egyforma állagúra készül el.
Miközben főnek a zöldségek, egy krumplitörővel (vagy egy villával) a főtt krumplit összetörjük a tálban.
A kész zöldségeket leszűrjük és a krumplihoz adjuk.
Hozzáadjuk a friss spenótleveleket és a durvára aprított petrezselymet is.
Sóval, borssal ízesítjük és az egészet jól összeforgatjuk.
Egy sütőbe tehető serpenyőt felforrósítunk, hozzáadjuk az olajat, vajat és megpucolt fokhagymagerezdeket. Beleszórjuk a vékony szeletekre vágott lilahagymát és pórét, majd az egészet 2-3 perc alatt puhára pároljuk. Erre az alapra borítjuk rá az összeforgatott krumplis-zöldséges keveréket és egy fakanállal teljesen belelapítjuk a serpenyőben, mint egy tortillát. Közepes lángon pirítani kezdjük és 2 percenkét kis darabonként átforgatjuk, hogy az alsó pirult részek felülre kerüljenek. Minden átforgatás után újra belelapítjuk a keveréket a serpenyőbe.
4-5 pirítási fázis után a szépen ismét ellapogatott krumpis keveréket serpenyőstül forró sütőbe dobjuk és grill fokozaton addig pirítjuk, míg a teteje is szép pirosra sül.
Kicsit hagyjuk hűlni, majd kiborítjuk egy vágódeszkára vagy nagyobb tányérra és melegen megesszük magában vagy egy jó kis sült hús köreteként.
A póréhagymát hosszában elfelezzük, majd vékonyra szeleteljük, a paprikát falatnyi 2x2 cm-es kockákra aprítjuk, a gombákat vékonyra szeleteljük. A serpenyőben evőkanálnyi olívaol...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cukkinit kisebb lyukú reszelőn reszeljük le, majd tegyük egy szűrűbe, hogy lecsepegjen. Ezután alaposan nyomkodjuk ki, hogy az összes leve kifolyjon. A csirkemájat (v. sertésmá...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. A sajtot egy -két órára betesszük fagyasztóba , így sokkal könnyebben lehet reszelni majd lereszeljük. 2. A krumplit megpucoljuk,feldaraboljuk és csipet sóval megfőzzük,leön...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hosszúkásra vágott hagymát megdinsztelem, az apróra vágott paprikát is. Megpárolom. A tojásokat felverem, ráöntöm, megsütöm. A kolbászkarikákat külön kisütöm. Így nem lesz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű